Milorad Dodik
Alo!/Masanori Jošida
Milorad Dodik

Alo!/Masanori Jošida

Milorad Dodik, Foto: Alo!/Masanori Jošida

- Republika Srpska ima stabilne institucije. Skupština, Vlada i sve druge institucije besprekorno funkcionišu. Neki mediji prave lažnu sliku o nestabilnosti i proturaju priče poput one o navodnom postojanju paravojnih formacija. To su velike laži, koje služe zapadnoj propagandnoj mašineriji uperenoj protiv Srba i Rusije. I neistine koje iznosi Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, na istom su fonu antisrpske i antiruske histerije. Nije slučajno da je Mektić boravio nekoliko dana u Engleskoj, pa je po povratku počeo da priča laži. Kad se vide sadašnji odnosi Londona i Moskve, jasno je da je Velika Britanija ovde uključila svoje kapacitete da bi se stvorila lažna slika da je ovo nestabilno područje. Lažne su informacije o postojanju devet paravojnih informacija u Republici Srpskoj. Ovim neistinama i lažima pokušava se dobiti veća međunarodna pažnja, čak i neki oblik intervencionizma.

Američki mediji pišu da se u RS gomila oružje, a da je umešana i Rusija, koja šalje pomoć u tehnici i ljudstvu?

- To su budalaštine. Hoće da kažu da ćemo sa 2.500 pušaka za policiju napasti Ameriku!? Rusi ovde nikada ništa nisu tražili. Oni koji ovde nešto traže su Amerikanci i Zapad, a ne Rusi, koji pomažu na način da su osposobili rafineriju nafte u Brodu i da u Savetu za implementaciju mira jasno ističu da su za poštovanje međunarodnog prava ili što u Savetu bezbednosti UN stave veto. Zbog toga su Rusi problem, a ne nekakvo oružje iz Srpske. Sve su to pokušaji diskreditacije RS i njene vlasti. Oni ne mogu da podnese da na ovom području postoji političar koji stalno dobija podršku naroda i sad ga treba kriminalizovati. To su pokušali nekoliko puta, pa im nije uspelo. E, sad me optužuju da tajno nabavljam oružje i naoružavam paravojske, a radi se o legalnom opremanju policije u skladu sa evropskim standardima. Moraju da znaju da postoji legalna Republika Srpska, odlučna da brani srpski narod i institucije. Promenile su se međunarodne okolnosti kad je reč o intervencionizmu. Nisu Tramp i njegovi ljudi ludaci da nasednu na lažne priče stare administracije.

Kako komentarišete tvrdnje pojedinih NATO generala da su Srbi „ruski kancer za Balkan“?

- Prosto je nemoguće da tako govori neki komandant NATO i onda dođe i traži saradnju. U čemu da sarađujemo? Ako meni ne veruju, evo neka pitaju narod na referendumu hoće li u NATO, pa će videti da neće. Neće, jer su oni lažljivi i nas Srbe stalno guraju na drugu stranu. Njihov uticaj je katastrofalan za sva tri naroda u BiH. Sreća je što svi narodi ovde žele mir, osim nekih ekstremista.

Verujete da do sukoba neće doći?

- U Republici Srpskoj neće biti haosa jer je policija spremna da odgovori na sve izazove. Centar za obuku naše policije u Zalužanima nije nikakva baza, ni ruska ni američka. Želimo samo da povećamo našu bezbednost jer 25 godina policija Srpske nije opremana, što je bila strategija stranaca da nas razoružaju i razvlaste u svemu. U Federaciji BiH ima šest fabrika oružja, a kod nas nijedna. Islamska država je pretnja za ceo svet. Lažima o paravojnim organizacijama u RS skreće se pažnja sa sve većeg broja povratnika terorista sa sirijskog ratišta i više od 100 paradžemata i vehabijskih naselja, gde se regrutuju budući teroristi.

Digla se velika buka zbog dolaska „Noćnih vukova“ u Banjaluku?

- Dolazak bajkera ne bi trebalo osporavati ako oni ne ugrožavaju bezbednost, a nema nijedne naznake da bi mogli to da učine. Znam da su ovi iz obaveštajne službe BiH dali nalog da se prati svaki pripadnik te bajkerske grupe. Bajkeri nisu nikakva opasnost za BiH, ovde su opasnost Islamska država i paradžemati u Federaciji. Opasnost je obuka terorista, a ne bajkeri, koji se javno pokazuju, koji izazivaju simpatije kada se kreću kroz gradove. Nije zabeležen niti jedan slučaj kada se bajkeri organizovano kreću kroz Republiku Srpsku da su počinili neko krivično delo. Inače, lično ne komuniciram s njima.

Založili ste se nedavno da Republika Srpska vrati svoju vojsku.

- Ves Mičel arogantno traži da Kosovo dobije vojsku, a za tako nešto nema pokrića ni u međunarodnim ugovorima ni u kosovskom ustavu... Republika Srpska po Dejtonu i Ustavu ima pravo na svoju vojsku. Kako je moguće da neko ima dvostruke aršine? Ako se traži vojska Kosova, sasvim je opravdano da i Republika Srpska treba da vrati vojsku. Mi od vojske BiH nemamo ništa, a izdvajamo oko 130 miliona za nju.

Čini se da pritiscima na vas Zapad indirektno pritiska i predsednika Vučića?

- Pritisci na srpski korpus nikada i nisu odvojeni. Vučić je vratio na scenu pitanje Kosova. Ne možete imati dogovor ako Srbija ispunjava sve, a kosovski Albanci ništa i ako Zapad to ništa podržava, a Srbiju stalno prisiljava na nove ustupke. Naravno da nijedan Srbin to ne može da prihvati. Arbitraža međunarodne zajednice po pitanju Kosova je potpuno nefer i protiv je interesa srpskog naroda u celini. Inače, moram da naglasim da je saradnja Srbije i Republike Srpske na najvišem nivou, a da Vučić i ja odlično sarađujemo. Republika Srpska zahvalna je na svemu onom što Srbija i njeno rukovodstvo čine za našu republiku i narod koji u njoj živi.

Komentari (3)

PETAR 1

20.03.2018 20:31

RS mora da napusti slepi put, i da progleda u smeru resavanja sopstvenih problema, a najpre sa korupcijom.

Stefan

20.03.2018 21:15

Dodik pravi PREDSEDNIK

Radnikjedenefabrike

20.03.2018 22:33

A to Mileta najvise boli sto u federaciji ima 6 fabrika oruzja.