Avion Poletanje
Profimedia
Kontrola letenja

Profimedia

Kontrola letenja, Ilustracija: Profimedia

Nebo nad Kosovom od 1999. godine, prema Kumanovskom sporazumu, kontroliše Kfor i za donji deo vazdušnog prostora (ispod 8.000 metara) nadležan je komandant misije NAT, a u praksi raj de posla obavlja prilazna koltrola letenja sa tornja u Prištini, jvaljaju "Novosti".

Naši zahtevi su spremni i stav je sasvim jasan, Učinićemo sve da branimo naš prostor - rekao je tom listu Radojića Rovčanin, direkrtor SMASTA.

Da Beograd i čelnici NATO raznatraju ovu temu potvrdio je i premijer Aleksandar Vučić, koji je juče posle sastanka sa gensekom Alijanse Jensom Stoltenbergom rekao da se razgovaralo o donjem sloju vazdušnog prostora na KiM, da će se eksperti obeju strana uskoro sastati i da veruje da će biti pozitivnih rešenja.

Gornje slojeve vazdušnog prostora Kfor je 2014. deegirao mađarskom "Hungarkontrolu" koji ima ugovor na pet godina, a po njegovom isteku očekuje se novi javni poziv za "kontrolora", na koji može da se javi i Kontrola letenja Srbije i Crne Gore.

Komentari (7)

omladinac

25.11.2016 00:24

Pomozi nam Bože.

Mirjana

25.11.2016 09:21

@omladinac - Divni NATO će nam prijateljski ustupiti naše nebo na kojem će leteti krš avioni koje će nam ogavni Putin uz masne pare prodati. Stvarno anđeoski.

avione, avione

25.11.2016 20:11

@omladinac - Nazalost sve ozbiljno sto bi Rusija mogla da nam ponudi moralo bi da predje preko zemalja u NATO ako i Crna Gora uskoro bude u toj druzini, i sve moze biti povod za sankcije Rusiji i Srbiji. Putin je nekima ogavan, NATO je izgleda malo bolji...??? Tesko nam je, ali ko nam je dobar - EU, MMF...? Kome smo prepustili Rezoluciju UN 1244, koliko miliona evra izgubimo svake godine na razne nacine? Mozda nas spase Deda Mraz?

Kurjak

25.11.2016 12:18

Samo jos jedan dokaz da smo mi okupirana drzava sa ovima od onog nesrecnog 5-Oktobra pa na ovamo..

Zare

25.11.2016 18:44

Zašto kontrola letenja Srbije i Crne gore? Zašto išta zajedničko? Ako za nešto nemaju reurse i kapacitet onda im treba pružati usluge i to naplaćivati a ne dozvoljavati im da se i dalje češu. Nebo je nacionalno dobro svake države i koliko znam naše nebo je oko 6,7 puta veće od crnogordkog. Da li se taj odnos poštuje kod zapošljavanja i raspodele prihoda? Ćisto sumljam!

Rovčanin

25.11.2016 19:38

@Zare - pa da bi Crnogorac bio direktor

Zare

25.11.2016 20:05

Hajde da dodam i ovo. Državljani strane države koja je priznala nezavisno Kosovo u ovom slučaju Crne gore, idu da pregovaraju sa NATO čiji oni hoće da budu članovi o kontrali naše kontrole nad nebom naše pokrajine. Ne čini li vam se to malko suludo? Da li igde ima u svetu da strani državljani sa dvojnim državljanstvom zauzimaju rukovodeće položaje u institucijama one druge nezavisne države? To izgleda može samo u Srbiji.