Milorad Pupovac
A. Stanković
Milorad Pupovac

A. Stanković

Milorad Pupovac, Foto: A. Stanković

Mi ćemo tražiti funkcionalnu participaciju Srba na mestima gde će se garantovati da će pitanja moći da budu realizovana u skladu sa dogovorom. Mi u tom pogledu najpre idemo od problema pa tek onda do onog što se naziva kadrovskim rešenjem”, rekao je Pupovac.

Gostujući u emisiji Nedeljom u 2, Pupovac je na pitanje o poziciji potpredsednika vlade, rekao da prva takva ponuda došla 2004, a zatim i 2007. pa se sada o tome ponovo spekuliše.

Pupovac bi voleo da referenduma u RS nije bilo

Pupovac je izjavio danas da očekuje da će nakon referenduma o Danu Republike u RS biti onog čega dosad nije bilo - razuma i spremnosti da se razgovara.

"Druge u BiH nema, osim da politički lideri triju naroda ne počnu preuzimati odgovornost o tome kako će biti uređena BiH", rekao je Pupovac.

"“Referendum je za Milorada Dodika sigurno oportun, no pitanje je šta to donosi u pogledu ukupnih odnosa u BiH i što će uslediti. Ja bih voleo da do referenduma nije došlo", kazao je Pupovac.

Ja sam usmeren na parlament i posao na Filozofskom fakultetu. Što se tiče pozicije u vladi, bilo bi dobro da zastupnici manjina budu zastupljeni i da imaju funkcionalno prisustvo kad je u pitanju nadzor sprovođenja sporazuma”, naveo je Pupovac.

O svim oblicima participacije ćemo tek razgovarati i kada se usaglasimo onda ćemo ih reći, rekao je i dodao da bez razgovora ne želimo ni na koji način da licitira o tome.

Povodom njegovog javnog protivljenja imenovanju Zlatka Hasanbegovića za ministra i u novoj vldi, Pupovac je rekao da Hrvatska treba da se okrene budućnosti.

"Mi želimo da manjine u Hrvatskoj budu priznate. Oni koji nisu spremni da priznaju manjine i oni koji iz pozicije poraženih snaga 20. veka, ekstremne desnice žele oblikovati hrvatski kulturni i politički prostor ne mogu biti naši partneri”, objasnio je.

A na pitanje da li je spreman da prihvati Hasanbegovića na poziciji potpredsednika Sabora, Pupovac je rekao:
“"On je izabran predstavnik naroda kao i ja, ali ima drugačije stavove. Videćemo kako će to izgledati”."

Pupovac: Moji susreti sa Vučićem korisni za obe zemlje

Pupovac je izjavio da su svi njegovi susreti sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem do sada bili javni i da kroz uzajamnu komunikaciju rade stvari korisne za obe zemlje.

Pupovac je rekao da on bolje razume politiku u Srbiji, a Vučić u Hrvatskoj.

"Ja sam sa (Zoranom) Milanovićem često imao razgovore o hrvatsko-srpskim odnosima kao i o Vučiću. S Vučićem sam razgovarao o uzajamnoj percepciji Hrvata i Srba i on je bio vrlo otvoren u tom razgovoru i s predsednicom Republike”", rekao je Pupovac.

Vučić se, primetio je, nesumnjivo pozicionirao na pozicije koje mu omogućavaju da bolje sagleda svoju dojučerašnju percepciju i Srba u Hrvatskoj i posebno Hrvata i hrvatskog naroda generalno.