Devojčica dete
Shutterstock
Devojčica dete

Shutterstock

Važno je da mališani klopaju pre škole, Foto: Shutterstock

- Ovo je posebno važno u periodu puberteta, kada se događa zaista fantastični rast u visinu, pri kojem se ostvaruje preko 25 odsto ukupnog rasta! Zbog toga je ishrana tinejdžera zahtevnija nego u bilo kom periodu u životu, jer pored kalorija mora biti obezbeđen unos svih neophdnih nutrijenata. Posebno je to važno za tinejdžerke, kod kojih su potrebe za nekima od njih, da navedem samo gvožđe, gotovo dvostruko veće nego kod njihovih vršnjaka, a to treba upakovati u mnogo manje kalorija, jer su energetske potrebe manje! To jednostavno znači da izbor namirnica mora da bude veoma pametan i da ono od čega se osećaš sit ne mora uopšte da bude ono što će ti obezbediti sve važne stvari, kao što su gvožđe, cink, belančevine... - priča ona.

Kada je polazak u školu u pitanju, prema njenim rečima, jednu stvar može da uradi svaki roditelj - a to je da ujutru pre škole spremi svojoj deci dobar doručak - može to da bude jaje ili sir ili neka šunka i crvena paprika, sve sa malo hleba, eventualno sa jogurtom ili hleb sa džemom i šoljom kakakoa, ili za one baš vredne ranoranioce - 2 palačinke sa džemom i šolja mleka ili pita zeljanica sa jogurtom...

Doručak hrana obrok

Shutterstock

Palačinke sa džemom i šolja mleka, Foto: Shutterstock

- Onda u toj situaciji užina može da se završi samo na voćki ili nekom napitku od mleka i da se tako izbegne neželjena situacija - evo ti pare, pa u pekari uzmi nešto! Naše pekare baš i nisu prilagodile svoje proizvode nutritivnim standardima i zahtevima za ishranu dece i tinejdžera. U situaciji kada škola ima organizovanu užinu ili ručak, doručak kod kuće i dalje treba da postoji, ali može da bude manji, obavezno uz nešto mlečno. Deci i tinejdžerima treba bar tri šolje nekog mlečnog napitka, kao čisto mleko, jogurt, topla čokolada, kakao, šejk ili smuti... Pri tome je bitno da se ovi napici prave sa minimalnom količinom šećera, treba čitati etikete ili praviti to u kućnoj radinosti - savetuje ona.

Takođe, Jorga podseća da deci treba pripremiti i neki obrok da ih sačeka kad dođu kući, što ponekad zaposlenim majkam nije baš jednostavno, pa bi idealno rešenje bilo neki dobar školski ketering.

Roditelji treba da pripreme nešto što može da se jede i hladno, pri čemu su tu jako poželjne sve moguće kombinacije sa povrćem - od salate u kojoj je neko jaje, sir ili tunjevina do dobrih starih pita sa korama i povrćem.