Ada Ciganlija
Vesna Lalić
Ada Ciganlija

Vesna Lalić

Beograđani, pazite gde se kupate, Foto: Vesna Lalić

Bojan Masal, komandir Rečne policije, upozorava na opasnost divljih plaža, otkriva kako da se spasite iz vira i navodi koje tačke su najkritičnije za kupanje.

- Neobeležena kupališta, odnosno divlje plaže, mogu biti veoma opasne za bezbednost lica imajući u vidu da navedene plaže nisu uređene, nemaju obezbeđenu spasilačku službu, nemaju obezbeđenu medicinsku službu, nema tabli sa informacijama i kupališnim zonama.

- Imajući u vidu da se na rekama Sava i Dunav vrši eksploatacija rečnog dna, što kasnije dovodi do pojave virova i naglih promena dubina što predstavlja izrazito veliku opasnost za sve kupače – kaže Bojan Masal za "Telegraf".

Otkriva koja kupališta su najkritičnija u Beogradu. To su, kako kaže, divlje plaže, koje nemaju spasilačku ekipu.

- To su neuređena kupališta, divlje plaže kojih u Beogradu ima nekoliko, a najpoznatije su Bela stena, Nautičko selo u Boljevcima, šljunkara, Gročanska ada, Veliko ratno ostrvo, Ada međica - priča Bojan Masal.

Najpoznatije "divlje plaže" u okolini Beograda:

- "Goveđi brod", ostrvce sa peščanom plažom nalazi se na dva kilometra uzvodno od Zemunskog keja prema Crvenki;

- "Sprudovi", peščana plaža na Dunavu kod Borče;

- "Šljunkara", na Dunavu kod Borče. Na obali se nalazi veliki broj olupina, odavde se izvlači pesak i zato je veliki broj rupa, čak i u blizini same obale, a tek pre mesec dana postavljeno je upozorenje o zabrani kupanja;

- Blok 45, Novi Beograd, šljunkovita plaža;

- Naselje 13. maj u Batajnici;

- "Belarice", na Dunavu kod istoimenog vikend naselja kod Batajnice.

Komentari (3)

saw

21.06.2017 14:29

sada 56g naucio da plivam sa 6g uvek na ''divljim'' plazama i nikakvih problema

Goga

22.06.2017 05:48

A niko ne spominje najbecu divlju plazu "bela stena"em što je ona opasna jos opasniji je prevoz do nje gde ne savesni divlji čamci prevoze putnike i to po 20 po čamcu a ni ti ljudi nisu svesni u šta se upustaju i koliko rizikuju jer je mali talas dovoljan da ih prevrne.Niko ni od nadleznih ne reaguje a trebali bi...

Mile

22.06.2017 07:48

Sta nalupa ovaj komandir...?!