Nemačka, zastava
Profimedia
Nemačka zastava

Profimedia.rs

Ilustracija Foto: Profimedia.rs

Važno je da "vanredno stanje bude ograničeno na neophodno vreme" na kraju koga treba "odmah da bude ukinuto", navodi u saopštenju nemački šef diplomatije.

Štajnmajer je pozvao Ankaru da poštuje princip pravne države i da održava meru u primeni vanrednog stanja.

"Pokušaj puča ostavio je duboke tragove u turskoj politici i društvu", rekao je Štajnmajer i dodao da samo umešanost u krivično kažnjiva dela treba da budu predmet državnih mera, a ne "pretpostavljeno političko mišljenje", i rekao da je to i u interesu Turske.

Redžep Tajip Erdogan

Profimedia

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

Erdogan je rekao da je uvođenje vanrednog stanja bilo potrebno da bi se iskorenili svi elementi terorističke organizacije umešane u pokušaj državnog udara, misleći na mrežu propovednika Fetulaha Gulena.

Turska vlada optužila je turskog muslimanskog propovednika koji živi u samoizgnanstvu u SAD, Fatulaha Gulena za organizovanje puča. Gulen je demantovao svaku umešanost u puč, ali Turska traži njegovo izručenje.

Posle puča uhapšeno je oko 10.000 ljudi, a oko 55.000 je suspendovano s posla ili otpušteno, navodi agencija Frans pres prema svom proračunu na osnovu izveštaja medija

Komentari (1)

Vec vidjeno

21.07.2016 12:30

Uh,nece valjda i na vestice!Mada kako je sebe samopostavio na mesto Svevisnjeg,moze mu i ta zavera pasti na pamet! Smenio je pola zemlje,pa bas visoko vrednuje sebe! Ali,sve je vec bezbroj puta vidjeno isto ovako!Polumesec povremeno trazi zrtve,i on taj zadatak obavlja!