Ivan Stolković
RAS
Ivan Stolković

RAS

Ivan Stolković, Foto: Privatna arhiva

U njoj bi Srbi živeli u enklavama sa većinskim albanskim stanovništvom, kao i na Kosovu i Metohiji. Pošto su se Srbi na KiM već uverili kakvi su Albanci kao gospodari, po Stoilkovićevim rečima, oni ne pristaju na ovakve planove.

Šta je pozadina odbijanja većine Makedonaca da prihvate vlast u kojoj bi se našli Zaev i Albanci?

-Priča nije tako jednostavna kakvom pojedini žele da je predstave. Makedonci ne žele da budu pokusni kunići u državi koja je restruktuirana tako da bi Albanci dobili sve, a oni sve izgubili. Zbog toga je deo koalicionog dogovora Zaeva sa Albancima i priča o srpskom genocidu, iz čega se vidi da bi takva Makedonija bila stvorena na antisrpskim osnovama.

Kako bi Srbi živeli u takvoj državi?

- U poslednjih nekoliko godina znatno je unapređen položaj Srba u Makedoniji na osnovama Ohridskog sporazuma. Ako bi bili u delo sprovedeni ustupci koje Zaev želi da da Albancima, Srbi će u takvoj državi biti građani drugog reda. Ako budu prihvaćene optužbe za genocid koje predviđa „tiranska platforma“, bićemo potpuno isključeni iz društvenog života.

Osim Srba, ovakav razvoj situacije izgleda ne odgovara ni etničkim Makedoncima, pa čak ni onima koji su Zaevu dali glas. Kako to komentarišete?

- Bunt naroda ima za cilj da spreči da Albanci upravljaju Makedoncima. Albanska stranka BESA otvoreno je saopštila da traže redefinisanje Makedonije. Makedonska deca će, ako se ovo sprovede u delo, morati u školama da uče albanski jezik. Nama ide u prilog što je makedonski narod nakon 25 godina potpune servilnosti Zapadu i SAD shvatio da ih to vodi da nestanu kao narod.

Komentari (2)

Paja

29.04.2017 21:45

Kako to mislis "ne damo"? Valjda su bili izbori u Makedoniji? Ne mogu da verujem koliko pojedinaca iz Makedonije, a posebno u Srbiji preko medija koji lazu nase gradjane o desavanjima u Makedoniji, iznose misljenje kako oni nesto nece dati. Jeste li vi normalni? Po njima onda izbori nisu ni trebali da se odrzavaju nego da se objave zeljeni rezultati u korist Srba i Makedonaca, a protiv Albanaca, ili ja nesto ne kontam? Cudno neko shvatanje demokratije i izbora.

momazver

01.05.2017 07:48

Brate Srbine ,biće protesta.Velikih.Buniće se Makedonci,a onda poznati scenario, Markale,Račak,Alep...Vi Srbi bićete prva ,kolateralna šteta, u borbi izmedju 2 naroda,jer su hijene okružile i počele da kolju žrtvu.