Sladoled, kutija, ambalaža
Shutterstock
Sladoled, kutija, ambalaža

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Plastična ambalaža koja se koristi za pakovanje namirnica i pića koja konzumiramo u određenim u uslovima može da bude štetna za čovekovo zdravlje.

Ta ambalaža se redovno testira i rizik od toga da smo ozbiljno izloženi štetnom uticaju je minimalan, kaže dr.sc. Nino Dimitrov, inženjer hemijske tehnologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), piše 24 sata.hr.

On dodaje i da se u HZJZ više od 40 godina ispituje neposredan dodir ambalaže sa hranom.

Ako se poštuju pravila dobre proizvođačke prakse, odnosno važeća zakonska ograničenja u proizvodnji plastične ambalaže, ako postoji kontrola u proizvodnji, zdravstveni rizik za potrošača je - minimalan.

Oprez zbog greške

Oprez je ipak potreban zbog mogućih grešaka u tehnološkom postupku proizvodnje, zbog pogrešnog odabira pojedine vrste plastike za pakovanje pojedine vrste hrane, neadekvatnog rukovanja plastičnom ambalažom (na primer, zbog moguće izloženosti visokim temperaturama) i neispunjavanja funkcije ambalaže na pravi način.

U tim slučajevima određene materije iz ambalaže mogu da pređu na hranu i ako smo im izloženi dugoročno, mogu da budu štetni.

- Na migraciju iz plastične ambalaže u hranu utiče niz faktora, kao što su: sastav, količina i pokretljivost stvari u plastici, temperatura i vreme neposrednog dodira ambalaže sa sadržajem (hranom), ali i vrsta hrane. Tako, na primer, pogrešan odabir vrste hrane - kisela, masna ili neutralna - koja se pakuje u različite vrste plastične ambalaže može da izazove migracije štetnih spojeva iz ambalaže u hranu, ali i iz hrane u ambalažu, usled čega može da dođe do promene kvalitete hrane, gubitka ukusa i mirisa - pojašnjava sagovornik.

Dakle, kako bi se smanjila mogućnost migracije štetnih materija na hranu potrebno je dobro proučiti deklaraciju o proizvodu koja propisuje uslove čuvanja hrane, odnosno pića i način rukovanja, kako bi se dobila informacija o nameni ambalaže.

Postoji ambalaža za duboko zamrzavanje koju je proizvođač ispitao za tu namenu i sigurnije je koristiti te posudice, ističe dr. Nino Dimitrov za 24 sata.hr.

Čašice od jogurta, kutije od sladoleda i slična plastična ambalaža u kojoj smo doneli hranu iz prodavnice, najčešće su samo za jednokratnu upotrebu pa nikako ne bi trebalo, posle upotrebe, da ih peremo i čuvamo za skladištenje drugih namirnica u zamrzivaču ili frižideru, nego treba da ih bacimo u đubre.