Seks Ljubavnici
Shutterstock
Seks Ljubavnici

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Srećom, naučnici su utvrdili kako razdvojiti takve stvari od realnosti i pronaći sreću u seksu.

Socijalni psiholozi sa Univerziteta u Torontu istražili su seksualni život 1.900 učesnika studije, uključujući i herteroseksualce i homoseksualce, s nadom da će naći odgovor šta staro pitanje - šta čini srećan seksualni život?

U osnovi, ova studija je utvrdila da se seksualno zadovoljstvo u dugim vezama konventriše oko naše želje da radimo na seksualnim problemima ili seksualmnim očekivanjima. Oni koji su manje rigidni i idealistični bolje prolaze u takvim situacijama.

- Znamo da neslaganja po pitanju seksa s vremenom znaju da porastu. Vaš seksualni život je poput bašte, neophodno mu je zalivanje i đubrenje da bi opstao i postao bolji - kaće autorka studijew Džesika Maksvel.

Istraživanje je pokazalo da seksuali život parova često ima "sladak" period koji traje dve do tri godine. Nakon toga seksualna želja počinje da se smanjuje. Od tog trenutka je, smatraju naučnici, važno da seksualni odnos bude podložan diskusiji s partnerom i promenama.

Kako Maksvelova objašnjava, ovo je u suprotnosti s romantičnim idejama poput onih iz filmova u kojima romantika traje večno. Zapravo, normalno je da se dešava baš suprotno i zato se i dešava da stvarei u krevetu počnu da kreću krivim pravcem.

- Ljudi koji veruju u seksualnu sudbinu koriste svoj seksualni život kao barometar za to koliko im je veza dobra, ali ne uzimaju u obzir i zadovoljstvo partnera - dodaje ona.