Laboratorija Istraživanje Naučnik Naučnica Doktorka Lekarka
Shutterstock
Laboratorija Istraživanje Naučnik Naučnica Doktorka Lekarka

Shutterstock

Laboratorija, Foto: Shutterstock

"Marš za nauku", na Dan planete Zemlje, biće priređen u više od 500 gradova, kao i u Vašingtonu, a pridružiće se desetine profesionalnih udruženja naučnika s namerom da povežu politički protest i demonstracije struke.

Demonstranti u Ženevi su danas imali transparente "Nauka - sveća u marku" i "Nauka je odgovor". U Londonu, fizičari, astronomi, biolozi i zvezde javne scene okupili su se u maršu koji je prošao kraj najpoznatijih istraživačkih institucija u tom gradu i svetu. Nosili su transparente s naučnim simbolima. U Berlinu i drugim nemačkim gradovima se takođe očekuje veliki odziv.

Transparenti pripremljeni za Vašington su začinjeni gnevom, humorom i opskurnim, teško prevodivim naučnim referencama.

Protest izvodi u javnost naučnike koji uglavnom zaziru od javnog govora i čiji je rad zavisi od objektivnog eksperimentisanja duboko u laboratorijama.

Organizatori su marš predstavili kao politički, ali nestranački, za razumevanje potreba nauke, za njenu odbranu od napada, uključujući i predloženo smanjenje budžeta vlade SAD pod predsednikom Donaldom Trampom, kao što je rezanje fonda za Nacionalni institut za zdravlje za 20 odsto.

Naučnici angažovani u pripremi marša, rekli su da su zabrinuti zbog političkog i javnog odbacivanja rezultata nauke, kao što je u slučaju klimatskih promena i bezbednosti vakcinacije.

"Naučnici smatraju užasnim to što se dokazi zatrpavaju ideološkim tvrdnja", rekao je Raš Holt, bivši fizičar i demokratski kongresmen koji upravlja Američkim udruženjem za napredak nauke. "Ne radi se samo o Donaldu Trampu, nema sumnje da će demonstranti reći da im je svega dosta".

Iako kaže da ideja za marš nije stranačka, Holt je priznao da ga je zamislio tokom "Marša žena" u Vašingtonu, dan posle inauguracije Trumpa 20. januara.

"Ne radi se o sadašnjoj vlasti. Istina je da je trebalo da marširamo za nauku još pre 30 godina, pre 20 godina, pre 10 godina", rekla je suorganizatorka, istraživačica javno zdravlje Kerolin Vajnberg. "Sadašnje (političko) stanje je donelo prelazak s jedne vrste ignorisanja nauke, na otvoreno napadanje. I to izgleda da polarizuje ljude kao nikada ranije. ...To je nemilosrdan napad na nauku".

"Naučni metod je razvijen kao nepristrasan i objektivan", rekla je Vajnberg. "Trebalo bi da ga prihvate sve strane".

Kristin Mekinti, izvršna direktorka Američkog geofizičkog udruženja, opšte profesionalne organizacija naučnika koji proučavaju Zemlju i svemir, navela je zabrinutost naučnika i pretnje istraživanju kao rezultat izbora u SAD i drugim zemljama.

Pretnje nauci se povećavaju u Turskoj i drugde u Evropi, rekla je Mekinti koja će učestvovati u maršu s geofizičarima u Beču, u Austriji.

Doktorka Mona Hana-Atiša koja je javnosti otkrila opasne količine olova u vodi za piće i u krvi dece u gradu Flintu, u Mičigenu, planira da maršira u Vašingtonu i da održi govor.

"To jeste rizično, ali tek kada rizikujemo ima napretka... kada nam srca kucaju brže, kada smo pomalo nervozni i uplašeni, i kada nam je neprijatno", rekla je ona pred marš.

 

Komentari (1)

Tako treba

22.04.2017 18:45

Nauka mora da se bori a prostitucija dobija zeleno svetlo.