Razmenjuju iskustva: Ruski i srpski piloti
Аlo!
Razmenjuju iskustva: Ruski i srpski piloti

Аlo!

Razmenjuju iskustva: Ruski i srpski piloti, Foto: Аlo!

Naime, na zajedničkoj vežbi BARS-2016, koja je počela pre dva dana, naši vazduhoplovci zajedno sa kolegama iz Rusije lete koristeći domaću tehniku, koja je neuporedivo skromnija u odnosu na ono čime raspolažu Rusi, a razlog tome je protivljenje okolnih zemalja iz NATO koje nisu želele da ruske borbene letilice prelete preko njihovih teritorija.

- Poslednjih godinu dana svedoci smo koliko su bliskih susreta imale ruske vojne letelice sa NATO avionima, a poslednji put bilo je pre nepunih nedelju dana, kada su čak četiri evropske zemlje (Norveška, Velika Britanija, Francuska, Španija) dizale svoje letačke posade kako bi presrele „tupoljeve“ (Tu-160), koji su, navodno, ugrozili njihov vazdušni prostor. Zaista mislite da bi posle svega dozvolili ruskim „migovima“ da bez problema nadleću prostor koji kontroliše NATO - naveo je izvor „Alo!”.

Čepurin: Srbija može u EU!

- Rusija nikada nije bila protiv namere Srbije da se priključi EU, već je bila protiv toga da se iz Brisela nameće politika u odnosu na Moskvu. Što se tiče NATO, on bi trebalo „da se pozabavi čišćenjem teritorija i onim što je ostavio, a ne da sponzoriše Kosovo” - naveo je Aleksandar Čepurin i dodao: - Konkretan datum posete premijera Dmitrija Medvedeva nije utvrđen, tako da niko ne odlaže tu posetu, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov bi uskoro trebalo da dođe, kao i delegacija sa sekretarom Saveta bezbednosti Nikolajem Petrušovim na čelu, tako da je u našim odnosima sve normalno, ne brinite se - rekao je Čepurin.

 

Naravno, zvaničnu potvrdu zabrane ruskim borbenim avionima da dođu u Srbiju nema, a prema rečima vojnog analitičara Miroslava Lazanskog, Srbija ne bi trebalo da ima probleme sa Zapadom zbog ove vežbe.

- Siguran sam da Srbija ne može imati probleme sa NATO zbog zajedničkih vežbi sa Rusijom. Mi smo suverena zemlja i možemo da vežbamo s kim hoćemo, u krajnjem slučaju, imali smo daleko veći broj vežbi s njima nego s Rusima - naveo je Lazanski.

S druge strane, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin ne vidi ništa sporno u pomenutim vežbama.
- Ruski piloti su već ovde, a od 3. do 15. novembra biće održana i vežba „Slovensko bratstvo”, čiji je cilj uvežbavanje reagovanja u vanrednim situacijama i zaštita stanovništva. Učestvovaće oko 100 predstavnika naše strane, a biće pozvani i svi vojni izaslanici koji su u Srbiji. To su vežbe koje niko ni od koga ne skriva - rekao je Čepurin.

Generalštab Vojske Srbije rekao je da je VS ove godine učestvovala na 11 međunarodnih vežbi, i to sa 11 zemalja regiona i sveta, kao i partnerskim zemljama koje su članice NATO, a da se do kraja godine očekuje učešće na još najmanje 10 vežbi, među kojima su i dve sa Rusijom.

BARS 2016.

- 20 pripadnika oružanih snaga Rusije

- Pripadnici oružanih snaga Srbije

- Vežba se izvodi na vazduhoplovima Vojske Srbije, MIG-29 i helikopteri Mi-17

„Slovensko bratstvo 2016”

- Učestvovaće do 180 pripadnika ruske vojske sa transportnim vazduhoplovima i opremom

- Oko 60 pripadnika oružanih snaga Belorusije

- Do 330 pripadnika Vojske Srbije

- Vežba je planirana za prvu polovinu novembra

Komentari (6)

brkic momir

11.10.2016 17:32

Stedi se na gorivi i razumljivo je sto se ,,pesaci,, a dobro je za kondiciju polota.

zoran miljkovic

12.10.2016 09:56

@brkic momir - Сви иоле паметни су знали да не могу да стигну летилицама, осим Лазанског и НОВИНАРА.Докле ће овде полуписмени новинари, проруски лобисти да обмањују грађане, величајући наводну Руску силу, те Путин ће бранити Србију како пешке,БРУКА, прво за русе а онда и за нас, шта су нам требали, да преко нас гурају прст у око Америци и да гурну Србе у конфликт, овога пута,Премијер разуме све и иде ка Европи, јер нам је тамо место, бадава им оволика пропаганда, порази их НАТО.

ddde

12.10.2016 10:09

@brkic momir - Jeste, dobro je i kada guraju avione na pisti. Eh, kako je Srbija naivna i zaostala.

sijuks

11.10.2016 18:15

hahaha sila od krompira, hahaha ,, peške ,,

Srle69

11.10.2016 20:37

@sijuks - Mnogo gadno kad ti je krompir (pire) u glavu. Žalosno...

Marko

12.10.2016 14:25

Dosli su pesice jer zu se plaili da ce se srusitiu tim krsevima koji non stop padaju