General-major Bojan Zrnić
Oliver Bunić
General-major Bojan Zrnić

Oliver Bunić

General-major Bojan Zrnić, Foto: Oliver Bunić

Delaboraciju municije će raditi Tehničko-remontni zavod „Kragujevac“ i to će najverovatnije biti samo prvi u nizu profitabilnih poslova koji bi naša vojna industrija mogla da obavlja za potrebe NATO, a sve u skladu sa nedavno potpisanim logističkim sporazumom naše zemlje sa zapadnom vojnom alijansom.

Stižu dva radara

Vojska Srbije će u junu dobiti dva radara za rano otkrivanje ciljeva, koji su kao polovni kupljeni od Slovenije, najavio je general-major Zrnić. - Američki radari AN/TPS-70 su u odličnom stanju i dobro su održavani, a i mlađi su od onih koje Vojska Srbije sad ima i koji su kupljeni osamdesetih godina - rekao je Zrnić. Kako je istakao, radari su kupljeni na tenderu i pošto se radi o robi posebne namene, potrebno je da se ispoštuju procedure u vezi sa dobijanjem dozvola.

 

Sam proces delaboracije municije obavlja se u TRZ „Kragujevac“, čiji stručnjaci i tehničari rastavljaju municiju, eksplozivno punjenje recikliraju, a metalne delove prosleđuju kao sekundarne sirovine. Ona ubojna sredstva koja se zbog različitih faktora ne mogu rastaviti i reciklirati uništavaju se na poligonu u Nikincima.

- Otvara se mogućnost za maksimalno korišćenje naših kapaciteta za delaboraciju, od čega će svakako naša država da prihoduje znatna sredstva - objašnjava za „Alo!“ sagovornik iz Ministarstva odbrane.

Inače, general-major Zrnić je, govoreći o nedavno usvojenom sporazumu sa NATO u oblasti logistike, ukazao na to da se u debatama o tome otišlo u sferu koja nema skoro nikakve veze s tim dokumentom.

Municija

Alo!

Municija, Foto: Alo!

- Neki su, dok su govorili o sporazumu, citirali odredbe drugih sporazuma, poput SOFA - ukazao je Zrnić. On je objasnio da potpisani sporazum nema izvršni karakter, nego će se za njegovu primenu sklapati posebni, logistički ugovori. Zrnić je istakao da će kroz dalji razvoj primene NATO kodifikacije biti povećavana konkurentnost srpske odbrambene industrije, koja će moći da lakše učestvuje na tenderima u svetu. On je dodao da trenutno 452 proizvoda domaće namenske industrije ima NATO kodifikaciju i oni imaju tržišnu perspektivu.

Prema rečima Zrnića, tehnički sporazum sa NATO će Vojsci Srbije pomoći da „priušti“ neke logističke usluge koje nije mogla imati, a jedna od njih je etaloniranje vojne opreme. On je naveo i da, na primer, korist može biti i u mogućnosti da, pošto Srbija nema mogućnosti strategijskog transporta, NATO sredstvima pripadnici Vojske Srbije u slučaju potrebe mogu biti brzo evakuisani iz neke mirovne misije.

General Ćezare Marineli

NATO

General Ćezare Marineli, Foto: NATO

 

NATO: Poštujemo saradnju Srbije s Rusijom

General Čezare Marineli, šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu, izjavio je da će po pitanju ulaska u Alijansu Srbija sama odlučiti šta je dobro i korisno za nju. - Srbija je slobodna zemlja, ona odlučuje o svojoj sudbini. Na građanima Srbije je da odluče o tome šta će raditi. NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i njenu saradnju sa Rusijom - rekao je Marineli. Pukovnik Taft Blekburn, izaslanik ministarstva odbrane SAD u Beogradu, rekao je da njegova zemlja ozbiljno uvažava i potpuno poštuje vojnu neutralnost Srbije, koja je stub stabilnosti u regionu. Vojni ataše Velike Britanije u Beogradu, pukovnik Sajmon Ficgibon, rekao je da njegova zemlja Srbiju prepoznaje kao najbitnijeg vojnog partnera u regionu.

Komentari (5)

Takotije

21.03.2016 20:03

Uranijumsku municiju usluzno rastavljate....a hemoterapiju radnicima, ko placa?

srbin

21.03.2016 23:20

@Takotije - ne daj municiju treba ce ti xzasto hrvatskoj ne unistava municiju alo bre

Suad

21.03.2016 22:25

A Srbija nek se truje ko ovo potpisa odmah u zatvor kompletno svi umesani.

dusan

23.03.2016 00:46

znaci nista od mnogobrojnih obecanja o ulaganjima velikih investitora u nasu zemlju sto je obecao nas premijer .ovo je po vama profitabirna investicija .4000 HILJADE TONA ,ljudi boziji jeste li vi normalni znate li vi kolika je to kolicina gledana golim okom.e tovam je jednostavno prevedeno blizu 2OO SLEPERA PUNIH CEMENTA.kolika je to koncetracija zatrovane municije ispustene u nasu predivnu SUMADIJU. Pa zar nam nije dovoljno sto su nam istovarili toliku radioaktivnu municiju.

Andrija

23.03.2016 17:42

Ko garantuje da je municija za reciklažu, a ne da bude pri ruci, ako zatreba...