Ketris Skaparoti
epa
Ketris Skaparoti

epa

Ketris Skaparoti , Foto: epa

Tokom svedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, general Kertis Skaparoti, komandant snaga NATO u Evropi, rekao da je jačanje ruskog uticaja u Evropi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu, a posebno na Zapadnom Balkanu.

Na konkretno pitanje koja je zemlja najveći problem, odlučno je rekao - Srbija. Na ponovno pitanje da li je mislio baš na Srbiju ili možda na Republiku Srpsku, rekao je definitivno Srbija, kao država, ali i uopšte srpska populacija na Balkanu! On je naveo i da Rusija koristi odnose sa čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine!

General Skaparoti naglasio je i da Rusija pokušava da spreči evroatlantski put pojedinih zemalja u regionu i dodao je da su međunarodna zajednica i SAD garant stabilnost na Balkanu, prenela je "Al Džazira".

Komandant NATO istakao je da su Sjedinjene Američke Države ispustile iz vida područje Zapadnog Balkana, zaključujući kako je potreban veći vojni, ali i diplomatski angažman u regionu.

Prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je za „Alo!“ da su ovo i više nego ozbiljne poruke, te da ih tako treba i shvatiti.

Ivica Dačić

Alo!/Marko Đoković

Ivica Dačić, Foto: Marko Đoković, Alo!

 - Ovo su vrlo zabrinjavajuće poruke. Skaparoti je već ratovao na Balkanu, pa mu se valjda osladilo. Ipak, Srbija će ove reči znati da protumači i da na njih adekvatno reaguje - rekao je Dačić.

BRUKA: Milićeva: Srbi jesu najveći problem

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić u izjavi za "Al Džaziru", stala je na stranu generala Skaparotija i za probleme u regionu optužila Srbe.

„Postoji širok dijapazon koji koriste Rusi na Balkanu. Kada je rekao 'srpska populacija', general Skaparoti mislio je i na Srbe u Crnoj Gori koji miniraju dešavanja u toj zemlji. Toliko su spojeni sudovi na Balkanu i zaista je najveći problem je u Srbiji. U ostalim delovima Balkana postoji svest da je uticaj Rusije kancerogen. Dok vlast u Srbiji navodno ide ka EU, a bez jasnog otklona od Rusije. Ona je istakla i da „Nažalost, još četiri zemlje članice EU nisu priznale Kosovo”.

Kada je reč o prekidanju veza sa Rusijom, šef srpske diplomatije kaže:

- Svima je više puta i jasno stavljeno do znanja kako od predsednika Aleksandra Vučića, tako i od mene da Srbija neće prekidati svoje bratske veze sa Moskvom. Očigledno je da mnogima smeta jaka i stabilna Srbija, ali mi nećemo odustati. Tuđe nećemo, nikoga ne napadamo, ali moramo sebe da čuvamo - poručio je on za naš list.

I diplomata Zoran Milivojević smatra da su poruke koje smo dobili zabrinjavajuće, ali i da je sasvim jasno zašto nam one stižu.

- Njima pre svega smeta što je Srbija nezavisna i što je vojno neutralna. Naročito im smeta što Srbija i srpski narod imaju svoje ja, što hoće da govore u svoje ime i da se ponašaju u skladu sa svojim interesima. Srbija i srpski narod neće da se odriču svog identiteta, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Sve ovo što dodatno pominju Rusiju u kontekstu je njihovog nadmetanja sa njom - ocenjuje diplomata.

Ratovao u Bosni, Iraku i Avganistanu

General Kertis Skaparoti, glavnokomandujući snaga NATO u Evropi, pod svojom komandom ima vojske čak 51 zemlje. On je na ovom mestu zamenio Filipa Bridlava. Neposredno je učestvovao u brojnim operacijama na teritoriji Iraka, Avganistana, Ruande, Bosne i Hercegovine i Liberije. Njega još zovu „vojnik u državnoj službi”.

 

 

Komentari (60)

Pera Detlic

11.03.2018 08:30

Zar ima gori kancer na ovoj zemaljskoj kugli a i sire od amerikanaca....

vaske

11.03.2018 08:54

@Pera Detlic - Većeg šljama nema jel oni su i postali od ljuskog šljama.

Arhangel

11.03.2018 10:06

@Pera Detlic - Veliku istinu si rekao. I oni znaju od koga su potekli i to ne mogu da progutaju. A zeljni su tudjeg bogatstva. Ono im stalno izmice. Ubedjeni su da im je na dohvat ruke. Trce za njim kao lisica za ovnujskim mudima a ona nikako da otpadnu.

maks

11.03.2018 08:35

...ovakve je nekada resavao Apis...

Сараџогла

11.03.2018 08:38

Само му треба послати обилну документацију да су срби спасили 520 америчких авијатичара!То дати да објаве све познате америчке новине.Позвати у госте ПРЕЖИВЕЛЕ ВЕТЕРАНЕ који су молили Клинтона да не бомбардује Србију.Али по наредби подмуклог и проклетог енглеза Тони Блера Хилари је по обичају била ИЗВРШИЛАЦ РАДОВА.Послати унуке спашених авијатичара да бомбардују спасиоце никада се у историји није десило.Да имамо способног дипломату за сарадњу са странцима овај генерал би ћутао због срамоте.

GLUMICA

11.03.2018 13:33

@Сараџогла - SMESAN SI,...PA ONI DA IMAJU OBRAZ TO NE BI RADILI....ti bi da h podsecas ko da oni ne znaju..ismejala sam se....tvojoj prostoti i naivnoscu...

Dobrivoje

11.03.2018 13:59

@Сараџогла - Dakle, Jelena Milic je jaca od Aleksandra Vucica.

Сараџогла

11.03.2018 15:17

@Сараџогла - ГУМИЦЕ,читам само коментаре написане српском ћирилицом или latinicom.Ем пишеш писмом подмуклих и ружних енглеза и ем си до зла бога неписмена.Покушала си да испаднеш мангуп али не беше тако.Давај неког момчића да ти у компјутеру инсталира српску ћирилицу и latinicu?

vev

11.03.2018 22:23

@Сараџогла - Ma to drustvo Bler, Klinton a i ove sada boli uo kog smo mi spasavali i rizikovali zivote, takodje verujem da nisu ni procitali to sto su im spaseni piloti napisali, a da su im unuke slali na Srbiju, sumnjam, jer je svaki spaseni dobro upoznao svoju decu i unuke ko ih je spasavao. Pa nasem diplomati trenutno nista ne fali, radi covek sve sto moze, uspesno eto neki su povukli priznanje za tzv. kosovo, a u UN nema strah i stalno govori istinu, jasno glasno!

straight

11.03.2018 08:59

Bratske veze sa rusijom?Da nisu one "tople" ? Hvala,nisam iz te priče !

Drvoseca

11.03.2018 09:53

@straight - Ti ga bas pretera. A da nisi ti mozda neki latentni.....

Marko

11.03.2018 10:11

@straight - Koga uopšte briga iz koje si ti priče.

pera rogonja

11.03.2018 10:11

@straight - Dodji da ti dam americku toplu vezu.

Zozo

11.03.2018 19:27

@straight - Te bratske veze su prirodne a one na koje ti misliš su "toplobratske" i uobičajene su za onu stranu koju ti podržavaš.

vev

11.03.2018 22:14

@straight - straight- sedi di si, ni za di si nisi!!!! I ne trpaj nos gde ti nije mesto, sedi tamo i dizi ruku, pljuj po namam...sram te bilo za komentar!

Srpski pilot

11.03.2018 10:01

Skaparoti izgleda ne nosi sluzbeni pistolj, vec sataru, kao svi Satanisiti iz Torina.Neka samo odgovori, zasto je 500 Italijanskih vojnika umrlo od posledica bombardovanja Srbije i Srpskog Kosova,zbog prisustva na terenu 1999. godine?.Zabari-kukavice!

PETAR 1

11.03.2018 10:25

Nemogu nam natovci nista imamo "nove" avione i naj mudrijeg komadanta.

Dobi

11.03.2018 10:37

Sta reci o nekome ko ima dve noge i koga krste kao primerak homo sapiensa a intelekt mu je na nivou cetvoronosca,(svinje,magarci,konji,psi,koze,majmuni..)Sve ove zivotinje su plemenitog roda i greh ih je uporedjivati sa ovakvim izrodima.Na zalost,takvih je puno u americkoj i evropskoj administraciji,tuga i jad.

miroslav moric

11.03.2018 11:07

@Dobi - srbiji nije potreban nato.svaki dan nova citulja a stanje u drzavi normano.ne gospodo nesto je debelo trulo u demokratskoj zemlji srbiji.sa ili bez kosova procenite i ocenu sami dajte.

Marko

11.03.2018 11:16

ovakav izliv mrznje je samo dokaz njihove nemoći.. boje se Rusa ko djavo krsta al tako i treba.

Цицка

11.03.2018 15:53

@Marko - Па не само Руса , има ту и " мало" Кинеза , па мало Северне Кореје, па мало Иранаца , па мало ... а када би почео Рокенрол или ти Пичвајз убрзо би их много више на овој страни , зато , само у том првом налету ,ако би се десио , ови горе побројани би морали да превладају какав год да је борба .

Сараџогла

12.03.2018 06:11

@Marko - Цицка, твој коментар је најбољи!Прво писан ЗВАНИЧНО најбољом азбуком на свету - српском ћирилицом! Видимо да амери паламуде нешто Северној Кореји а Кина : - НЕЋЕМО РАТ У КОМШИЛУКУ! ... !Ко је помогао да вијетнамци буквално најуре амере.Кина и ондашњи СССР.Чим су почели да им скидају Б- 52 ракетама - крај рата!60 хиљада амера погинули а да пре тога нису ни знали ди је Вијетнам?Кина каже америма: - Нас 1,3 милијарди а вас 320 милиона! Кина зна да ако амер освоји Русију она је следећа!

Matori

11.03.2018 11:46

Свашта могу да разумем, па нешто чак и да прихватим, али тај западни начин резмишљања никако не могу. Да ли су толико ненормални или глупи или се само праве, али никако да схвате шта значи генетика, вера, породица и остало. Да ли ће икада схватити да нико и ништа не може да раздвоји крв. Нема тог политичара и домаћег издајника који ће убедити народ на њихове уцене. Народ је за и уз Русе и то се никад неће променити. Што пре то схвате то боље за њих а и за нас свакако.

Vo Nguyen Giap

11.03.2018 12:20

Dakle, vi širite svuda svoje vojne baze po Balkanu i okupirate i anektirate države, a Rusi i Srbija (Srbi) su krivi? Znači NATO će da brani institucije BiH, a na KiM je "branio" demontiranje institucija države Srbije? Gospodine generale nije vam ovo 1999. godina. Sukob koji planirate će biti malo "širih razmera". Pazite samo da se ne prevarite kao AU monarhija. Ovaj put je ulog i rizik daleko veći. Veoma verovatno ćete morati da položite i sopstveni bezvredni život, za ideju "Pax americana".

Dr Kadžija

11.03.2018 14:15

@Vo Nguyen Giap - Svaka ti je ka Njegoševa! Slažem se 100%!

Maksim

11.03.2018 13:09

U Srbiji je jedini kancer osiromaseni uranijum koji su oni bacili..

Laki

11.03.2018 13:10

A onda se cude što ih ceo svet mrzi.

Dobi

11.03.2018 13:22

Sta reci,homosapiens ima dve noge ali se ovakvi cesto ponasaju i misle kao oni sto hodaju na cetiri noge(svinje,magarci,majmuni,koze,bikovi..),pritom su to plemenite zivotinje u odnosu na ovakve mediokritete.

Vuki

11.03.2018 13:22

Još fali, da nas razbucaju ko Irak..

Jasar

11.03.2018 13:40

Sahranio sam pola rodbine, posle bombardovanja,svi od raka,frajer taj Ketris moze samo da se sagne ,voleo bih da ga licno upoznam da ga odvratim odbideje ,misevi ameri odvratni ,bolesni...

coveculjak

11.03.2018 13:52

Adolfe Skaparoti, posto se tvoj ideolog odavno ubio u bunkeru uradi to i ti najbezbolnije je za sve.

istina

11.03.2018 15:10

@coveculjak - Dobio si koju kintu i pljujes po Srbiji, napadni ti Kinu ili Rusiju. Tako mocna drzava, a bedno se ponasa. Sami ce oni sebe unistiti fukara je to.

rina

11.03.2018 14:02

Najveći problem i kancer u celom svetu generale Ketris, je Amerika. Gde god se umešala izazvala je haos i rat, pa sada imamo uništene zemlje, zemlje odakle je potekla civilizacija, kao Sirija, Irak i td. zahvaljujući vašim "humanitarnim akcijama". Čudno da niste svesni toga!!!!.

VBA

11.03.2018 15:05

Čekamo vas da udjete peške...kao 99-te...!

Zex 85

11.03.2018 15:41

@VBA - Samo neka nabave 4 baterije s300 i tenkove sto se pricalo da ce nabaviti, niko nas nece dirati

Vaske

11.03.2018 15:43

@VBA - i kada ih vezu za banderu nema pregovaranja .

Цицка

11.03.2018 15:36

Једино решење за сада које би можда имало ефекта би било да државе из ЕУ које нису признале вештачку државу Косово изађу из ЕУ , све у исто време . Остали који су признали веш.државу се плаше Америке (и само због својих гузица јер знају да ће бити смењени) повлађују им иако добро знају где је проблем, и сви знају да овако Европа пропада . Да питамо Кинезе шта мисле о констатацијама генерала. Постоје генерали убице који раде за приватнике и генерали убице који раде за општечовечанско доб

Lili

11.03.2018 16:08

Ma nek ih djavo nosi. Pustite Srbe I Srbiju na miru.

sloba

11.03.2018 17:10

bagra iz Amerika su najvece uzelice,nekakva mesavina djubriva smrdljivog karaktera ,kriminalaca,pljackasa,imigranta kojhi bi prodali rodjenu majku kao neki amer da izgleda zna se da su to razbojnici ubice proterani iz Evrope pa su sad kobojagi veliki rodoljubi koji u stvari nikad nisu bili u svojim zemljama odakle dolaze.EUX

Posmatrac

11.03.2018 17:14

Pitam sad domacu i medjunarodnu zajednicu , ciji je uticaj kancerogen Americki ili Ruski? Odgovor svi znamo. Cuje se vidi se i zna se.

sloba

11.03.2018 17:18

Molim vas Srbi nemojte da prodate Ruse (nikada;)zna ceo svet koji su prevaranti zapadni,perveznjaci kao i njihova prljava religija i sve koga uvuce u taj dj.trougao nece im na kraju biti nikako dobro,doduse znamo istorioju Srba ali sada nemojte?

cocoloco

11.03.2018 21:32

@sloba - Slazem se sa vama bar da jednom izdrzimoi budemo slozni i skupa to nam je jedini spas..a oni su kancer i pravo zlo na celom svetu..SRBI DRZIMO SE SKUPA ?

raska

11.03.2018 17:37

Kakav Nato? Pa General Ratko Mladic ich je godinama vukao za nos sam, a oni bi na Rusiju, kukala im majka. Jad i cemer:

aco.popovic@yahoo.com

11.03.2018 17:54

Amerika je kancer celog sveta, pa sta cemo sad

voja

11.03.2018 18:19

neka nam ruzija da zeleno svetlo i da nam bude podrska pa bi videli ameri kako bi se proveli ovaj put,bilo bi srpske krvi a bogami duplo vise bi bilo i americke krvi pa da im vratimo i ono sto americki ambasador trazi od srbije i on bi dobio svoje

mićo

11.03.2018 18:25

Ovo ne sluti na dobro...........Bog, čuvaj Srbiju.........pozdrav mojim srbima gde god na planeti zemlji bili.

Mile

11.03.2018 18:51

Beda i propas... Kao u pesmi,,jak si u gomili,lako je zgutati i popiti,slabijeg izlomiti ? Rusija se suzbija kad udaris u Rusiju!!! A ne vecito je suzbijali po nasoj kicmi.

Marinero

11.03.2018 22:55

@Mile - General prica zbog nemoci Zapada da konacno slomi Srbiju. Moramo cinculirati dok ne pocne rasplet na relaciji SAD - ?.

drug

11.03.2018 19:27

Prvo nato izdajnička struktura koja bi kao nekada podrivala Srbiju iznutr je skoro uništena na ovim izborima. Kao drugo Srbija više nije slaba kao 99-te, a niti je više sama. Čik probajte.

Dušan Žički

11.03.2018 21:26

@drug - Dosta, bre, više sa domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima! Ajmo da se branimo od spoljšnjih neprijatelja. Ja sam spreman za to. A, ti?C

Kim Il Dzun

11.03.2018 19:28

Mozete da mi dunete pod raketu. Bolesnii.

JOBAH

11.03.2018 20:26

Prvo poluvreme je gotovo,cekamo drugo ali ovaj put mnogo zesce i krvavije.Nisam vam se osvetio za sve one dane provedene u rovu a vi sa visine bacate bombe.Sad idemo na bajonet!

Kimo

11.03.2018 22:53

@JOBAH - Da si stvarno bio u rovu nebi zeleo to ponovo..osveta ne vodi nicemu..

национале

11.03.2018 21:23

Чекамо вас поново на мегдан!

Ranjdel74

11.03.2018 22:32

Mrrrrrrrs

1970 40+

11.03.2018 23:42

Prvo Jelenu Milic želim da upoznam sa mojim Srpskim ,,PONOSOM,, a onda i dotičnog generala da pozovem da se ponapase Srbima i Srbiji a slobodno može i pred braćom Rusima da klekne i pokaže sta zna ???

Borivoje

11.03.2018 23:42

Mogu mu dati srpske krvi ali iz q*ca .

Aleksandar

11.03.2018 23:56

Ko želi rat, dabogda mu rat bio u kući!!! Vozač "prage" 1999 godine. Hvala, tolko od mene

ssss

11.03.2018 23:57

Amerika i NATO su najvci problem u svetu.

dragicap

13.03.2018 08:30

Pravi naslednik zveri Klintona i Olbrajtove. Seme im se zatrlo.