S-400
Profimedia
S-400

Profimedia

S-400, Foto: Profimedia

Rusija je u Siriji postavila svoje ultrasavremene protivvazdušne komplekse "S-400" i "S-300", koji su u stanju da zaštite veći deo te zemlje, a Zapadu ostaje samo da nagađa o njihovim pravim mogućnostima, ističe nemački list "Štern".

List navodi da Moskvi neće biti teško da stvori i obezbedi "bespilotnu zonu" u Siriji.

Ako se događaji budu razvijali u lošem pravcu, SAD i njeni saveznici će najverovatnije pokušati da neutrališu glavne elemente ruskog protivvazdušnog kompleksa.

Problem je što su, trenutno, i avioni "F-18, "evrofajter" i "tornado" nemoćni protiv ovih sistema, napominje "Štern".

Ako se ranije smatralo da se ruskoj protivvazdušnoj odbrani mogu suprotstaviti samo nevidljivi "B-2", "F-35" i "F-22" - sada je i njihova pouzdanost upitna.

"Stelt" tehnologija više nije tako efikasna. Ruski radari učinili su da američki nevidljivi avioni budu praktično beskorisni, navodi list.

"Rusija verovatno ima odlične razloge da sa podsmehom gleda na američke ratne avione sa njihovom "stelt" tehnologijom, jer oni više ne predstavljaju nikakvu pretnju", piše list i ocenjuje:

"Sve do prvog ozbiljnog incidenta, SAD neće znati šta sve mogu ruski protivvazdušni sistemi".

Komentari (4)

QQ-LELE

12.10.2016 19:08

Naravno da su vidljivi , kada je deo aviona F 117 otisao u Rusiju , i Rusi provalili americki stelt

XXL

12.10.2016 21:17

Rusi imaju još efikasnije odbrambeno oružje stacionirano u njihovoj bazi kraj Latakije u Siriji i to jedan od najsavremenijih sistema PVO za radioelektronsku borbu "Краснуха"-4 1RL257 čiji je domet veći od 300km, a koliko tačno ne zna se i čini da u potpunosti "oslepi" protivničke borbene avione, helikoptere, krstareće i vazduh-vazduh rakete kao i špijunske avione (već su upotrebili na ometanju američkih borbenih aviona iznad Sirije). Sistem "Krasnuha" još štiti i prikriva ruske avione.

Prc

12.10.2016 23:37

Moze ovo, moze ono.. koliko znam taj sistem nije oborio ni jedan vojni avion, tako da i dalje samo hvalite i izmisljajte mitove..

milepro56

13.10.2016 17:49

@Prc - E pa ne znas, da znas ne bi bio tu gde jesi