Tomislav Nikolić
D. Danilović
Tomislav Nikolić

D. Danilović

Tomislav Nikolić, Foto: D. Danilović

Predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je sinoć doputovao u Rusiju, na aerodromu u Sankt Peterburgu dočekao je samo budući počasni konzul Srbije Genadij Timčenko, koji je poželeo srpskom šefu države srdačnu i toplu dobrodošlicu, piše Sputnjik.

"Veliko mi je zadovoljstvo što ste prihvatili da budete počasni konzul naše zemlje, siguran sam da se nećete pokajati", rekao je predsednik Srbije na početku trodnevne posete drugom po veličini gradu u Rusiji.

Timčenko je zahvalio predsedniku Srbije na ukazanom poverenju i naglasio da mu je to čast i zadovoljstvo.

- Ta oblast je za mene potpuno nova, ja nikada nisam bio diplomata. Prihvatio sam, jer sa Srbijom imamo duge istorijske i prijateljske odnose. Inače, moj prvi boravak u inostranstvu bio je u Jugoslaviji. Posetio sam Beograd i Dubrovnik, videli smo Jugoslaviju pre najnovijeg rata - istakao je Timčenko.

On je dodao da su veze Srbije i Ruske Federacije mnogo jače nego što to na prvi pogled izgleda.

- Upravo sada počinjem intenzivno da izučavam vašu istoriju, čitam knjigu ’Stara Srbija‘ ambasadora Slavenka Terzića, tako da postepeno ulazim u materiju i upoznajem se sa svojim novim obavezama - rekao je Genadij Timčenko.

 

Predsednik Nikolić je naglasio da su dve zemlje u međusobnim odnosima imale samo jedan kratak period zahlađenja i to 1948. godine posle rezolucije Informbiroa.

"Neposredno posle toga smo se pomirili, Nikita Hruščov je došao u Beograd i od tada nismo prekidali dobre odnose. Ipak, taj period zahlađenja u Jugoslaviji bio je jako težak za one koji su voleli Rusiju. Mnogi od njih su proveli godine na teškoj robiji, jer se bukvalno za noć promenila zvanična politika. Uveče se veličao Staljin, a ujutru ko bi rekao nešto dobro o njemu završio bi u zatvoru. Naša istorija je ispisana slavnom borbom za slobodu, uz pomoć Rusije", istakao je predsednik Srbije.

Budući srpski počasni konzul u Sankt Peterburgu podsetio je na 1914. godinu kada je Austrougarska ustala protiv Srbije, a Rusija je stala uz nju, na šta je predsednik Nikolić dodao:

"Car Nikolaj je izgubio i porodicu i glavu samo zato što je ušao u rat, a to je učinio da odbrani Slovene, a posebno Srbe. Treba imati u vidu i da je veliki broj ruskih intelektualaca posle revolucije došao u Srbiju, koja ih je dočekala raširenih ruku. Zauzvrat je dobila veliki doprinos u kulturi, umetnosti i nauci. Srbija će uskoro otkriti spomenik velikom arhitekti Nikolaju Krasnovu, sva lepa zdanja koja postoje u Beogradu projektovao je upravo on."

Prvog dana posete predsednik će se sastati sa generalnim direktorom "Gaspromnjefta" Aleksandrom Đukovom.

Tokom posete biće potpisani sporazumi o saradnji između Naučno-istraživačkog ortopedskog Instituta G. I. Turner i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, između Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i Ruske nacionalne biblioteke, između Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Ruskog državnog pedagoškog univerziteta (RGPU) „Aleksandar I. Hercen“.

Takođe, tokom posete predsednika Nikolića Rusiji biće otvorena izložba posvećena 140. godišnjici Srpsko-turskog rata, u kojem je vrhovni komandant srpske vojske bio ruski general Mihail Gregorijevič Černjajev.

U četvrtak će predsednik Nikolić obići izložbu „Najstariji spomenici srpske kulture u riznici Ruske nacionalne biblioteke“, nakon čega će prisustvovati molebanu kod moštiju Svetog blagovernog kneza Aleksandra Nevskog.

U čast srpskog predsednika biće održan koncert Filharmonijskog orkestra Sankt Peterburga pod rukovodstvom Jurija Temirkanova.

Predsednik Srbije će u petak položiti venac na spomenik grofu Mihailu Andrejeviću Miloradoviću, a potom će obići Naučno-istraživački ortopedski Institut G. I. Turner u gradu Puškinu. Sputnjik će danas uživo na sajtu i društvenim mrežama pratiti događaj iz Sankt Peterburga.

 

Komentari (19)

djordje1953

12.10.2016 10:46

braca rusi i majka rusija

mr burns from simpsons

12.10.2016 10:47

docekao ga je ko ga je i zvao, tj.niko

zarko ratkovic

12.10.2016 10:47

Predsednik mu najbolje iz prve ruke mogao objasniti Dubrovnik i borbu za taj srpski grad ali nazalost trebinjac Bozidar Vucurevc nije izvrsio zadatak.Nije ga napravio ljepsim i starijim.

Vera

12.10.2016 11:09

Ја тамо не бих ни ишла, ако знам да ме нико неће сачекати, осим почасног конзула.

Put

12.10.2016 11:44

A zašto je on išao u Rusiju?! Koji mu je zadatak kao predsednika bio?! Nije valjda da voli da putuje i troši pare naroda! Koji rezultat je te posete?!

lale

12.10.2016 12:19

Ma važno je i da je ajvaruša otputovala

srky

12.10.2016 14:49

Da nije promasio let.

SMET

12.10.2016 14:59

Vaš možda jeste, ali moj nije.

Lana

12.10.2016 15:09

Sta ima veze. Malo ce se prosetati, obici ce Miru i Marka. Slikace se. Mi placamo... i tako to.

penzioner

12.10.2016 15:33

To je Ruski odgovor na Srpsku politiku, koja je se okrenula u potpunosti onima koji su nas ubijali i koji nas i dalje ubijaju! Unistenje Srbije ce biti rezultat njihove politike! Toliko!

Marija

12.10.2016 18:55

@penzioner - Istinu si rekao.To sam htela i ja da kazem.Da predsednika drzave ne doceka makar njemu primeren nivo predstavnika domacina, to je znak nepostovanja i znak ljutnje na Srbiju.Naravno, upravo zbog ove nase uvlakacke politike nasim neprijateljima a omalovazavanje nasih prijatelja.Zasluzeno.

Neco

12.10.2016 15:48

Ma vazno da je on o trosku naroda sa svojom svitom otputovao i da ce se lepo provesti. Nek placa gladan narod. A nase politicare iz vlasti vise niko nigde ne docekuje , odnosno docekuju ih neki petorazredni cinovnici koji nisu ni pribliznog ranga sa gostima. Time nam i zapad, ali i Rusija pokazuju koliko cene nasu vlast i politicare. I to sa pravom. Samo nas narod pod medijskom propagandom ne ne vidi i ne ume da prepozna te jasne signale. Vreme je za promene,nadam se na bolje.

Laza

12.10.2016 16:26

Docekao ga onaj kao sto je on Ruski tajkun krimos ,bolje nije ni zasluzio

Cikan

13.10.2016 06:33

@Laza - Cuo na A lDjaziri da je taj konzul osumnjicen za ratne zlocine u Ukrajini.

milica

12.10.2016 16:27

Bitno da je poveo celu Bajcetinu u turizam na nas racun

GLADNA SRBIJA

12.10.2016 16:28

SAMO TROSENJE NASIH PARA ,I SVE IDE U DZEPOVE SRPSKIH I BELOSVETSKIH KRIMINALACA

Tetka

12.10.2016 16:51

Nikolic bez kvalifikacija ,kulture znanja cini potpuno ISTU STETU SRPSKOM NARODU KAO ONAJ LEKAR STO JE IZAZVAO SMRT DECAKU SA SLOMLJENOM RUKOM,NIKOLICJOS VECU STETU IAZIVA NESTANAK SRPKOG NARODA

Bio,video i nista uradio

12.10.2016 17:20

Lep je Sankt Peterburg. Severna Venecija, dva dana ekskurzije o trosku naroda koji me izabrao. I mi bi "tata", ali suplji dzepovi i glave.

Boba

13.10.2016 05:54

NIJE NI ZASLUZIO