Požar u naselju Braće Jerković
D. J. Bužić
Požar u naselju Braće Jerković

D. J. Bužić

Požar u naselju Braće Jerković, Foto: D. J. Bužić

Srećom, ljudskih žrtava nije bilo, iako je zbog gušenja nekoliko vozila Hitne pomoći na VMA preventivno prebacilo desetak građana, dece i starih lica. Jedna baka je zadržana u bolnici. Izbezumljene komšije su iste večeri kao glavne krivce za izazivanje požara označile lokalne narkomane, koji se po njihovoj priči svako veče okupljaju u podrumu zgrade, odakle je i počeo da kulja crni dim.

Krov od slame!?

Prema izjavama stanara, prava je sreća da je požar izbio u betonskom delu podruma, u takozvanom atomskom skloništu, pa vatra nije mogla tako brzo da se proširi. Kažu, da je požar zahvatio potkrovlje, do izolacije koja je obložena slamom (!?), šteta bi bila nesaglediva. Zgrada je stara oko 50 godina, električne izolacije su slabe, prava je sreća da niko nije nastradao...

- Godinama pokušavamo da isteramo narkomane iz podrumskim prostorija, ali ne vredi. Svaki dan nalazimo tragove drogiranja - igle, špriceve, kašike... Podrumi su prepuni smeća, starih guma, krša i loma i bilo je dovoljno da neko od njih ostavi upaljenu cigaretu, pa da sve plane za tili čas. Srećom da niko nije nastradao, vatrogasci su pomoću merdevina, preko terasa i kroz prozore, uspeli da se probiju do najstarijih komšija, teško pokretnih starica koje žive same i nisu sposobne da brzo reaguju u ovakvim situacijama. Provaljivali su vrata u nekoliko stanova, zaticali su čitave porodice na spavanju. Mogli su u snu da se uguše - vrteo je glavom govoreći za „Alo!“ jedan od stanara.

Požar u naselju Braće Jerković

D. J. Bužić

Požar u naselju Braće Jerković, Foto: D. J. Bužić

U gašenju požara, izvlačenju dima i evakuacije jednog broja građana učestvovalo je oko deset herojskih vatrogasnih ekipa sa raznih beogradskih opština, a jedan od starešina je ukazivao na probleme koji su se javljali prilikom intervencije.

„Bar ću imati opravdanje na fakultetu“

Neuništiv smo narod. Kada je prvi nalet šoka i panike prošao, kada su vatrogasci ugasili požar, komšije su zabrinute izraze lica zamenili osmesima. Jedna studentkinja je u noći velike drame spremala ispit...

- Kada se ujutro pojavim na fakultetu, profesor mi neće verovati kakvu sam noć imala. Možda ga i ubedim ako dođem u ovako osmuđenoj majici i sa kosom punom gareži. Samo da ne pomisli da sam roštiljala veče pre ispita - uz osmeh nam je rekla ova devojka. Saznali smo kasnije - položila je!

- Parkirana vozila u neposrednoj blizini zgrade otežala su nam pristup, a mnogi od stanara su otvaranjem ulaznih vrata napravili cug, pa se dim brzo proširio do viših spratova. Srećom, svi su poslušali naš savet da izađu na terase kako se ne bi ugušili. U ovakvim situacijama potrebno je da se prate naše instrukcije, da se vrata ne otvaraju, već da se oblože mokrim peškirima i da se sačeka pomoć. Panične reakcije mogu da zakomplikuju život svima - rekao nam je jedan od vođa vatrogasnog tima.

Vrhunac drame usledio je oko sat posle izbijanja požara, kada su stanari „prebrojavanjem“ u dvorištu shvatili da od komšija sa trećeg sprata nema ni traga ni glasa. Srećom, ispostavilo se da je pomenuta porodica sa malom decom otputovala na more.

Požar u naselju Braće Jerković

D. J. Bužić

Požar u naselju Braće Jerković, Foto: D. J. Bužić

Iako su vatrogasci bili opremljeni zaštitnim maskama, nekolicina spasilaca je po završetku uspešno obavljene akcije spas potražila na svežem vazduhu, pa su zahvalni građani i njima donosili vodu kako bi ih povratili.

Požar u naselju Braće Jerković

D. J. Bužić

Požar u naselju Braće Jerković, Foto: D. J. Bužić

Tek oko pet ujutru poslednja vatrogasna ekipa je napustila mesto nemilog događaja. Sa prozora su ih ispratili stanari, koji zbog pretpljenog šoka nisu mogli oko da sklope. Istraga će utvrditi da li su sumnje građana o potencijalnim krivcima za izazivanje požara bile opravdane.

Požar u naselju Braće Jerković

D. J. Bužić

Požar u naselju Braće Jerković, Foto: D. J. Bužić

Igle i špriceve prekrila je garež...

Komentari (7)

Mira

01.07.2017 02:21

Ne mogu da verujem da nigde jednog komentara u bilo kom dnevnom casopisu. Da nije zabranjeno komentarisanje o neaktivnosti ili cak povezanosti organa bezbednosti sa nastalom situacijom?

Mira

01.07.2017 02:38

Nemam komentar, imam svoje mišljenje o upravljanju drogom. Policija zna pravi odgovor jer se ništa bez njih ne dešava, ni koobajagi zaplena ni dilerisanje.

Pare pare

01.07.2017 10:48

@Mira - su u pitanju! Odakle vile? Jel sa platom od 120 hiljada!

boro

01.07.2017 08:25

e onaj Filipinski predsednik ima pravi zakon za drogeraše , samo ga treba prepisati I STRIKTNO PRIMJENJIVATI

L

01.07.2017 09:50

I najvaznije niste napisali, jesu pohapsili aktere, ko ce da plati stetu ili i ovog puta nista??!

Milic

01.07.2017 09:51

Stanrima bih preporucio da ukoliko su vlasnici istih da se obrate predsedniku skupštine stanara kojeg su onu sami izabrali i da sve prilaze zakljucaju postave video nadzor i ukoliko neko pokusa da provali u zgradu da pozovu badležne da reaguju. Skupite pare gospodo vlasnici da bi se zaštitili jer Država nema nameru da vas tera da se sami zaštitite, to nije u njenom interesu.

momazver

01.07.2017 11:10

Aaa... Meštrovićeva 3,III sprat...otišli na more...fino.Eto posla iznenada. Šalu na stranu i daleko bilo...ali siguran znak da se narkomani muvaju po podrumskim prostorijama pored pomenutog pribora, je UBITAČAN SMRAD,retke im stolice...kad se što no kaže narod uflitaju! Imali smo to u zgradi.Stavismo DEBELU rešetku na podrum. Sad flitaju po parku,/ko/ džukci!