Analiza uzoraka HIV pozitivnih osoba
Profimedia
Virus HIV

Profimedia

Virus HIV, Foto: Profimedia

Antitela su napravljena tako da napadaju tri kritične tačke virusa, zbog čega je HIV-u teže da opstane u telu.

Antitela su nastala tokom saradnje Američkog nacionalnog instituta za zdravlje i farmaceutske kompanije "Sanofi". Međunarodno društvo za sidu saopštilo je da je u pitanju "uzbudljivo otkriće". Testiranja na ljudima počeće naredne godine, ne bi li se videlo da li su antitela zaista mogu da spreče, pa čak i pobede infekciju.

Naše telo se teško bori sa HIV-om jer virus ima neverovatnu sposobnost mutiranja i menjanja oblika. Varijacije HIV kod jednog pacijenta uporedive su s virusom gripa tokom sezone te bolesti. Zbog toga je naš imuni sistem prepušten samom sebi u toj borbi.

Ipak, nakon godinu dana od infekcije mali broj pacijenata razvija moćno oružje zvano "široko neutrališuća antitela", koje napada osnovu HIV-a i može da uništi veći deo virusa.

Naučnici su pokušavali da iskoriste ta antitela kako bi lečili HIV, ali na prvom mestu i radi prevencije.

Studija, koja je objavljena u časopisu "Science", kombinuje tri takva antitela u još moćnije oružje, nazvano "tri-specifična antitela".

Dr Geri Nejbel, šef tima "Sanofija" i jedan od autora sutdije, rekao je za BBC da su ova antitela mnogo jača od onih koja nastaju prirodnim putem, s obzirom na to da prirodna mogu da deluju na 90 odsto HIV-a.

- Pokrili smo 99 odsto. To je zaista impresivan nivo zaštite - rekao je dr Nejbel.

Eksperimenti koji su sprovedeni na 24 majmuna pokazali su da nijedan od njih nije razvio infekciju nakon što im je nakon toga ubrizgan virus.

Komentari (1)

Pera Detlic

24.09.2017 10:13

HIV je vestacki napravljen virus naucnici nemoj da se pravite mnogo pametni ponasajte se kao da ste normalni.