Mandarine
shutterstock
Mandarine

shutterstock

Mandarine, Foto: shutterstock

Sezona je mandarina, nisu skupe, a izuzetno su zdrave.

Ono što o mandarinama sigurno niste znali je da od njihovih kora možete napraviti slatke i ukusne grickalice! Evo kako:

Sastojci:

Kilogram mandarina

500–600 mililitara vode

1,5 kašičica soli

600 grama šećera

 

Spremanje:

Oljuštite mandarine i koricu stavite u lonac, prelijte sa 500–600 mililitara vode i dodajte jednu i po kašičicu soli.

Kuvajte dok ne provri, ostavite desetak minuta da kuva, pa skinite s vatre i bacite vodu.

Voda će sa sobom pokupiti nečistoće i gorčinu koju ima kora ove ukusne voćke.

Koru zatim isecite na tanke trake, a u drugom loncu skuvajte 600 grama šećera u isto toliko vode.

Dodajte pripremljenu koru mandarine i kuvajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust.

Ušećerenu koricu stavite na cediljku, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila.

Može se grickati tako ili dodavati u kolače. Prijatno.