Daska za seckanje
Shutterstock
Daska za seckanje

Shutterstock

Daska za seckanje, Foto: Shutterstock

Dasku za seckanje koristimo svi. Upravo zato jako dobro znamo koliko je teško u potpunosti očistiti takvu drvenu radnu površinu.

Useci od noža savršeno su skupljalište bakterija, a ružne mrlje od povrća i voća gotovo je nemoguće očistiti. Međutim, postoji rešenje i to efikasno, brzo i jeftino, piše Zadovoljna.hr.

Sastojci:

- 2 kašike sirćeta
- 1 šoljica mlake vode
- 1 limun
- 2 kašike morske soli
- ulje za drvo, mineralno ili maslinovo ulje
- 2 krpe

Upotreba:

1. Pomešajte sirće i vodu i jedan deo krpe umočite u mešavinu pa njom dobro istrljajte i prebrišite dasku.

2. Limun isecite na pola. Jednu polovinu umočite u so i njom dobro istrljajte dasku zadržavajući se na usecima od noža. Umočite limun u so nekoliko puta kako bi delovala kao piling za drvo.

3. Dasku isperite vodom i osušite krpom.

4. Drugu polovinu peškira umočite u ulje i kružnim pokretima istrljajte dasku a na kraju višak ulja prebrišite suvom krpom. Ulje će poslužiti kao impregnacija koja štiti drvo od vode.