Saksije
Shutterstock
Saksije

Shutterstock

Saksije od kutija za jaja, Foto: Shutterstock

Kutije za jaja
Kutije za jaja možete da iskoristite kao male saksije za uzgoj biljaka iz semena, za male sadnice koje se nisu još razvile, kao i za sitne sedume. Pomešajte baštensku zemlju sa malo peska, napunite udubljenja, pa zabodite seme ili posadite željene biljke. Možete i da obogatite izgled ovih improvizovanih saksijica sa ljuskama od jaja. U polovinu ljuske stavite malo peska na dno i dodajte zemlju, pa posejte ili posadite biljke. Zatim ljuske smestite u karton za jaja.

Saksije

Shutterstock

Saksije kokedama, Foto: Shutterstock

Kokedama
Kokedama zapravo predstavlja poseban način gajenja biljaka van saksije i u prevodu znači kugla od mahovine. Podrazumeva da se koren biljke prekrije supstratom od koga se formira kugla, pa se obavije mahovinom i uveže koncem ili kanapom. Ona može da se kači da visi ili da se stavi na tacnicu.

Saksije

Shutterstock

Saksije od starih novina, Foto: Shutterstock

Novine
Stare novine takođe možete da iskoristite za pravljenje biorazgradivih saksijica, a njihovu veličinu možete da prilagodite svojim potrebama. List novina savijte na dva ili tri dela po dužoj stranici, pa ga urolajte oko saksije ili konzerve tako da viri sa donje strane. Taj deo savijte kao da pakujete poklon, zalepite, pa izvadite konzervu i videćete da ste dobili saksijicu. Gornji deo možete da savijete unutra da bi bila jača.

Saksije

Shutterstock

Saksije od toalet papira, Foto: Shutterstock

Rolne od toalet-papira
Karton koji ostaje kada iskoristite toalet-papir takođe možete da iskoristite za pravljenje saksijica. Oblikujte karton kao kvadar tako što ćete ga saviti napola, pa još jednom napola. Isecite ga na dnu, pa savijte kao da sklapate kutiju. Napunite zemljom i posejte ili posadite željene biljke. Ove saksijice propuštaju vodu, pa obavezno stavite i neki podmetač.

 

Tagovi