Kopriva
Shutterstock
Kopriva

Shutterstock

Kopriva, Foto: Shutterstock

Reč je o domaćem soku od koprive, u kojem jednako uživaju i oni koji imaju zdravstvenih problema kao i oni koji jednostavno vole prirodno, ukusno i zdravo piće u svako doba dana.

Proleće je idealno vreme za branje mladih listova koprive od kojih se pravi ovaj prirodni eliksir.

Sirup od koprive sa medom

Sastojci: 1 litar pročišćene (filtrirane) vode, 400 grama svežih, mladih listova koprive, sedam limuna, 800 grama smeđeg šećera (ili drugog zaslađivača po želji), pet supenih kašika livadskog meda.

Priprema: Listove koprive dobro operite. U posudu ulijte pročišćenu vodu i pet limuna koje ste prethodno isekli. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata. Sledeći dan dobro izgnječite sve sastojke, pa procedite. Dodajte zaslađivač (šećer, steviju) i sveže isceđeni sok od preostala dva limuna. Zakuvajte smesu do vrenja i ostavite per minuta da vri, uz neprestano mešanje. Ako primetite penu, uklonite je sa površine. Koristite li med, njega ne stavljate tokom kuvanja, nego kad se smesa već gotovo ohladila, neposredno pre ulivanja u sterilne tegle. Tegle dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Sirup od koprive možete pripremiti i bez kuvanja.

Posudu sa koprivom, vodom i limunima ostavite 24 sata da odstoji, a potom smesu procedite (zgnječite limunove i koprivu) i dodajte joj zaslađivače. Sve dobro promešajte i ostavite još 3-4 sata da se šećer otopi, uz mešanje, a sirup zatim izlijte u sterilne tegle.

Domaći sirup ima rok trajanja od 6 meseci.