Sočna prelivena pita sa jabukama
Bakina kuhinja
Sočna prelivena pita sa jabukama

Bakina kuhinja

Sočna prelivena pita, Foto: Bakina kuhinja

Prema receptu poznatog grčkog kuvara Akisa Petrecikisa naučite kako da pripremite originalnu grčku tiropitu. 

Osnovno: 450 grama kora za gibanicu, 100 + 50 grama istopljenog butera.

Za preliv: 500 grama fete, 150 grama izrendane gravijere (ili nekog drugog kozjeg sira), 330 ml kisele vode

Bešamel: Litar punomasnog mleka, 100 grama butera (50 ostaviti sa strane), 100 grama brašna za sve namene, dva žumanceta, muskantni oraščić, so, biber.

 

Priprema bešamela za tiropitu:

U šerpi istopite 100 grama butera, ali pazite da ne zagori. Odmah dodajte brašno i umešajte. Kako se brašno i buter sjedinjuju, polako dodajte malo po malo mleka i sve vreme mešajte na umerenoj vatri. Litru mleka potrebno je sipati u desetak navrata kako bi se napravila odgovarajuća smesa. Čim počne da vri bešamel sos, sklonite ga sa ringle i dodajte biber, so i muskantni oraščiš po želji. Promešajte.

Dodajte izrendanu gravijeru ili drugi kozji/ovčji sir po želji i mešajte dok se ne istopi. Potom dodajte fetu koju ćete rukom izmrviti na krupnije komade. Nikako ne sitniti fetu. Potom ubacite dva žumanceta i nežno promešajte sve kako se feta ne bi još više izlomila. Možete i probati smesu da vidite da li je potrebno još soli ili bibera.

Priprema pite:

Sa preostalih 50 grama istopljenog butera podmažite pleh srednje veličine. Prvu koru dobro namažite puterom i postavite je duž celog pleha. Ostale kore poprskajte samo buterom i slažite poput harmonike preko prve. Kada završite, preko kora izručite bešamel sos iz šerpe i ne pritiskajte kore. Ostatak kora po istoj proceduri naslažite preko preliva, dakle poput harmonike, a sa poslednje dve prekrijte celu pitu, odnosno pleh. Pitu odmah isecite oštrim nožem na komade, pa tek onda izručite čašu kisele vode. Ostavite pet minuta da upije, a onda pecite 60 minuta na 190 stepeni. Pitu ostaviti da se malo ohladi.