Supa
shotterstock
Supa

shotterstock

Supa, Foto: shotterstock

Naša tela mogu biti ili alkalna ili kisela. Kako bismo bili zdravi, dobro se osećali i s lakoćom obavljali svakodnevne poslove, naš pH morao bi da bude neutralan ili blago alkalan - između 7,3 i 7,5.

Zbog savremenog načina života obično je mnogo manji, odnosno kiseliji, i zato se osećamo umorno, bezvoljno, naduto, generalno loše.

U smanjivanju kiselosti u telu pomoći će i alkalna maneštra, hranljiva, zdrava i ukusna supa koju možete da jedete kao ručak ili večeru. Supa ne mora da bude obična - biće zanimljivija ako joj pre služenja dodate sveže začinsko bilje ili lanene semenke, orahovo, bundevino ili maslinovo ulje.

Kako bi bila kremastija i lakša za varenje, supu završite u blenderu. Birajte sezonsko povrće i supi dolivajte vodu u kojoj ste kuvali povrće. Ova supa može da stoji dva-tri dana i njeno redovno konzumiranje veliki je korak prema alkalnom načinu života.

Sastojci: 950 ml vode ili bujona od organskog povrća, 1 srednji krompir, 1 šargarepa, 1 koren peršuna, 1 bela repa, 50 g mladog luka, 160 ml kisele pavlake, malo soli.

Priprema: U velikom loncu prokuvajte vodu ili bujon. Dodajte sve povrće, koje ste prethodno očistili i iseckali i kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta ili dok povrće ne postane mekano.

Ako želite da odmah dobijete gustu supu, isključite ringlu i pažljivo je sipajte u blender ili upotrebite štapni mikser. Dodajte pavlaku i posolite po ukusu.

Ova količina supe dovoljna je za nekoliko dana, piše Zadovoljna.hr.

(Iz knjige dr Stefana Domeniga "Alkalna ishrana")