Cveće buket
Shutterstock
Cveće buket

Shutterstock

Savršen poklon, Foto: Shutterstock

Cveće govori univerzalnim jezikom, prevazilazi sve barijere i predstavlja jedan od najlepših poklona koje možete dati ili dobiti. Zbog toga, napravite sami buket kao najlepši poklon!

Cveće buket

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Izaberite prave biljke

Izbor sveća zavisi najviše od sezone i ponude u cvećarama, na pijacama, u vašoj bašti... Imajte na umu izgled koji želite da postignete i birajte cveće koje će duže da traje. Ruže su uvek dobar izbor, kao i ljiljani, kale, orhideje, hrizanteme, margarete i drugo rezano cveće koje je sada dostupno. Uvek možete da dodate i druge ukrasne biljke koje će dodatno obogatiti njegov izgled, poput različitih dekorativnih vrsta, sitnih plodova, sukulentnih biljaka, grančica zimzelenih biljaka...

Cveće buket

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Odlučite se za stil i oblik buketa

Stil buketa može da bude elegantan, rustičan, starinski, moderan... Odaberite jednu ili dve dominantne boje i imajte ih na umu prilikom izbora cveća, mada uvek možete da se odlučite za veseli buket u različitim bojama. Kada je u pitanju oblik buketa, trebalo bi da pokušate da ga oblikujete tako da u sredini bude istaknutiji i da se blago spušta ka krajevima.

Dodaci

Postoje različiti ukrasi i dodaci koje možete da iskoristite da ulepšate vaš buket, poput cirkona, šljokica, igračkica kao što su male bubamare i sličnih detalja. Osim toga, možete da dodate sušene plodove ili neko voće i povrće. Različite satenske ili organdinske trake, konopci, rafija, juta, mrežice... takođe mogu da posluže kao sjajna dekoracija.

Cveće buket

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Slaganje buketa

Kada sve pripremite, složite buket tako što ćete krenuti iz sredine sa nekoliko cvetova, oko kojih lagano dodajete jednu po jednu stabljiku ukrug dok ne budete zadovoljni izgledom. Isecite stabljike da budu jednake dužine, pa ga učvrstite trakom ili konopcem.

Uvijte buket

Buket bi trebalo da uvijete u ukrasni papir ili celofan kako zbog dekoracije, tako i iz praktičnih razloga. Papir će zaštititi stabljike od toplote vaših ruku i eventualnih fizičkih oštećenja. Umesto papira i celofana mogu da se koriste i drugi ukrasni materijali, poput satenskih traka, jute, dekorativnih listova...