Baklava
Screenshoot Youtube
Baklava

Screenshoot Youtube

Baklava, Foto: Screenshoot Youtube

Sastojci: 300 grama mlevenih oraha, 150 grama mlevenog keksa, 150 grama čokolade, 6 kašika griza, 150ml ulja, 5 kašika šećera, oko 150 ml vode, 12 kora za baklavu

Sirup: 700 ml vode, 600 grama šećera

Još: ulje i voda za premazivanje kora (zajedno 100ml)

Uputstvo: Prvo pravimo sirup jer on mora biti hladan. Stavimo šećer i vodu da prokuvaju i kuvaju oko 15 minuta, da se dobije fini gusti sirup kojim ćemo baklavu zalivati. Ostavimo da se skroz ohladi pa onda pripremamo baklavu za pečenje.

Pomešati sve sastojke za baklavu, umesiti sa vodom i uljem koji su navedeni u sastojcima. Treba da se dobije ne jako čvrsta masa ali fino sjedinjena.

Staviti prvu koru pa premazati sa pomešanim vodom i uljem (navedeno pod “još”), pa prebaciti drugu koru koju malo manje namažemo i po ivici stavimo 1/6 smese koju smo umutili

Savijemo ivice, da nam ne bi pri pečenju curilo, pa urolamo. Tako uradimo sa svih 6x po 2 kore. Poslažemo u pouljen pleh i stavimo da se peče na 220 stepeni u prethodno zagrejanu rernu sve dok baklava ne dobije zlatno žutu do svetlo braon boju.

Izvadimo baklavu pa je prelijemo hladnim sirupom i ostavimo da se potpuno ohladi, pa poslužimo.

Baklava

Screenshoot Youtube

Baklava, Foto: Screenshoot Youtube

 

Komentari (1)

neko iz mase

13.04.2018 09:49

Teško da bi se ovo u zemlji porekla nazvalo baklavom, zato i jesu neki proizvodi zaštićeni po geografskom poreklu i onako kako su nastali...