Napravite kiselo mleko i jogurt
Shutterstock
Napravite kiselo mleko i jogurt
Napravite kiselo mleko i jogurt, Foto: Shutterstock

I ako koristite „industrijsko“, to jest mleko iz samoposluge, ovako dobijeni jogurt i kiselo mleko biće mnogo ukusniji i kremastiji od kupovnog – da ne pričamo o dobijenoj količini za manju cenu.
Ako vam je dostupno domaće mleko, tim bolje, jer će i vaši mlečni proizvodi biti jači, masniji i ukusniji.

Jogurt
Jogurt, Foto: Profimedia

Jogurt

Potrebno:
- 1,5 litara mleka sa najvećom mogućom količinom mlečne masti koju možete da nađete
- mali gušći (grčki) jogurt
- kašika-dve milerama
- velika staklena tegla i
po mogućstvu više malih
Priprema:
Mleko stavite na šporet i ostavite da se kuva skoro do vrenja. Pre nego što provri, sklonite ga sa ringle i ostavite da se prohladi toliko da možete da u njega stavite prst, a da se ne opečete.
U činijici pomešajte kupovno kiselo mleko i mileram, dodajte malo mlakog mleka iz šerpe, sve dobro promešajte, pa sipajte u šerpu s ostatkom mleka. Sve dobro promešajte više puta i prespite u čistu teglu, koju ćete pokriti čistom krpicom i ostaviti na toplom mestu. Ako vam u ova zimska vremena kuhinja nije dovoljno topla, možete teglu i da uvijete u ćebe. Ostavite tako da prenoći i ujutru ćete imati svež, gust, punomastan jogurt. Možete da ga prespete u manje tegle i čuvate u frižideru i do nedelju dana, mada iz iskustva znam da vam neće toliko dugo izdržati.
Ovako dobijeni jogurt je gušći od kupovnog. Možete mu dodati šećer u prahu, voće, žitarice, lešnik ili badem i eto vam odličnog doručka.

Kiselo mleko
Kiselo mleko, Foto: Profimedia

 

Kiselo mleko

Potrebno:
- 1 l mleka
- 3 velike kašike što masnijeg kupovnog kiselog mleka

Priprema:
Princip je isti kao kod jogurta. Mleko stavite da se zagreje, toliko da možete da stavite prst u njega. U posebnoj posudi pomešajte tri kašike kiselog mleka sa 150 ml mleka koje ste zagrejali. Prespite mešavinu u toplo mleko i dobro promešajte nekoliko puta. Rasporedite mešavinu u manje tegle, svaku pokrijte platnenom salvetom, uvijte u plastične kese i ostavite na sobnoj temperaturi najmanje tri-četiri sata. Posle kiselo mleko možete da premestite u frižider. Ovako dobijeno kiselo mleko možete da koristite za pravljenje nove ture.