crkva francuska
screenshot Youtube
crkva francuska

screenshot Youtube

Foto: screenshot Youtube

Talačka kriza trajala je satima, a u policiji kažu da su napadači u crkvi Sent Etjen di Ruvre u Normandiji, držali oko šestoro ljudi.

Policija je likvidirala dvojicu otmičara, nakon višečasovne talačke krize. Policija je potvrdila da je sveštenik Žak Hamel (84) ubijen.

Sveštenik je ubijen sečivom, izjavio je policijski izvor, a pojedini mediji tvrde da mu je odsečena glava.

Časna sestra iz crkve je rekla da su napadači snimali ubistvo i da su sveštenika naterali da klekne, pre nego što su mu prerezali vrat. Kako tvrdi, oni su potom oko oltara izvodili nekakav odred, govoreći na arapskom.

Jedna od opatica uspela je da pobegne i da alarmira policiju.

U zvaničnom saopštenju predsednika Francuske, koji je obišao mesto zločina, navodi se da je napad na crkvu nazvao terorističkim aktom. On je potvrdio da su napadači bili povezani sa islamistima i dodao da Francuska mora protiv ISIS-a da se bori svim snagama, prenosi Rojters.

Prema navodima lokalnih medija, zarobljeni su bili sveštenik, dve časne sestre i dvoje vernika.

Francuski digitalni informativni kanal navodi da je jedan od dvojice napadača koji su ubili sveštenika u mestu Sent Etjen du Ruvraj bio hapšen 2015. godine zbog toga što je hteo da ide na ratište u Siriji. Takođe, navodi se da je on bio na posebnim merama i da je praćen pomoću elektronske nanogice.

 

Kako tvrdi ovaj medij, on je bio na posebnim merama, ali je "imao dozvolu za slobodno kretanje svakog dana u periodu od 8.30h do 13.30h".

Islamisti su prilikom upada u crkvu vikali "Daeš" (Islamska država na arapskom).

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je troje talaca nepovređeno, a da se jedan talac bori za život.

Na Tviteru je objavljena i fotka stradalog sveštenika, kako stoji na misi pored mlađeg kolege.

 

Napadači su u crkvu uleteli oko 9 časova ujutru, odmah posle jutarnje službe. Kako se saznaje iz policijskih izvora, jedan od njih je imao bradu i vunenu kapu koju nose muslimani. Motiv njihovog napada se još uvek istražuje.

Islamska država je preuzela odgovornost za današnji napad u crkvi na severu Francuske, javili su francuski mediji.

"Dva vojnika Islamske države izvela su akciju", navodi se u saopštenju koje je prenela agencija Amak bliska džihadsitima.

AP navodi da francuski istražitelji kažu da je jedna osoba uhapšena u istrazi koja se vodi povodom napada u crkvi.

Švajcarski list "Tribune de Genève" objavio je da je jedan od dvojice osumnjičenih napadača 19-godišnji Francuz koji je bio uhapšen 14. maja 2015. na ženevskom aerodromu pošto mu je odbijen ulazak u Tursku.

On je navodno dva puta pokušao da stigne do Sirije, jednom bezuspešno preko Minhena, a drugi put preko Ženeve.

Protiv njega se vodila istraga zbog sumnje da je bio uključen u pripremanje terorističkih napada. On je proveo godinu dana u zatvoru u Francuskoj, a zatim mu je odredjen kućni pritvor, uz elektronsku narukvicu.

Istragu slučaja preuzelo specijalno tužilaštvo za borbu protiv terorizma.

 

 

 

Premijer: Varvarski napad na crkvu

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je danas da je užasnut zbog, kako je rekao, "varvarskog napada na crkvu", tokom kojeg je ubijen sveštenik u provinciji Normandija na severu Francuske. "Cela Francuska i svi katolici su povređeni. Držaćemo se zajedno", napisao je Vals na svom nalogu na Tviteru, a preneo AFP.

 

Papa užasnut ubistvom

Vatikan je osudio danas "varvarsko" ubistvo sveštenika u Francuskoj i saopštio da je papa Franjo užasnut tom viješću. "Naročito smo šokirani zbog toga što se to užasno nasilje dogodilo u crkvi, gdje se objavljuje ljubav Božija", rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi. On je dodao da papa oseća "bol i horor povodom ovog apsurdnog nasilja" i "najoštrije osuđuje svaku mržnju".

 

Tagovi

Komentari (1)

Gile

26.07.2016 12:21

Ljudi vise ne mogu ni da prate ovo, jer svaki dan je bar jedan ovakav napad. Ovo ce da se zavrsi u krvi, garant.