Voće
profimedia
Voće

profimedia

Voće, Foto: profimedia

POMORANDŽE
Pomorandže su prepune vitamina C. Mnoge studije dokazale su da ljudi koji unose puno vitamina C imaju manji rizik od smanjenja krvnog pritiska. Pijte puno soka od pomoradže ili ih jedite sveže. Drugi izvori vitamina C su: grejpfrut, brokoli, paradajz, jagode, paprike, kivi.

BANANE
Ako je vaš krvni pritisak u poslednje vreme loš, jedite banane jer su bogate kalijumom. Ona je najukusnija kada počinje da prezreva i veoma je dobra za zdravlje. Drugi izvori kalijuma su krompir, kajsije i sočivo.

LOSOS
Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje ne utiču samo na niži krvni pritisak, već i na trigliceride. Uključite ga u večeru sa ostalim namirnicama kao što su papaja, mango, ananas, crvena paprika i crveni luk. Losos je veoma dobar i za srce ukoliko se konzumira dva do tri puta nedeljno. Ostali izvori omega-3 masnih kiselina su skuša i sardine.

SLADAK KROMPIR
Super slatki krompir poseduje veliku količinu kalijuma, koji stimuliše bubrege da eleminišu višak natrijuma iz tela. Unesite kalijum koji sadrži krompir preko salate od krompira u kombinaciji sa seckanom jabukom, celerom i prelivom od maslinovog ulja, jabukovog sirećeta i meda. Drugi izvori kalijuma su zelje, beli pasulj, običan voćni jogurt.

BILJE I ZAČINI
So može biti loša ukoliko pokušavate da smanjite krvni pritisak, pa u tom slučaju je preporučljivo da začinite jela svežim biljkama. Dodajte i beli luk, sirće i sok od limuna.

CRNA ČOKOLADA
Crna čokolada sprečava moždani udar, smanjenje krvnog pritiska i poboljšava elastičnost krvnih sudova. Ona treba da sadrži 45 do 80 odsto kakaa. Jedite pomalo i u kombinaciji sa kriškama integralnog pšeničnog hleba.

Save