Namaz od plavog patlidžana
Shutterstock
Namaz od plavog patlidžana

Shutterstock

Namaz od plavog patlidžana, Foto: Shutterstock

Sastojci:

veći plavi patlidžan
2 čena belog luka
150 g sira
2 kašike ulja
sirće po ukusu
so, peršun

Priprema:

Plavi patlidžan operite, dobro osušite i viljuškom probušite na više mesta. Zavijte u dvostruku aluminijumsku foliju tako da obuhvatite ceo plavi patlidžan, a ostavite zeleni deo slobodan. Stavite u oblik za pečenje i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Podignite rešetku i pecite bliže gornjem grejaču. Dok ne omekša, okrenite ga dva do tri puta. Dužina pečenja zavisi od veličine plavog patlidžana. Ispečen je kada se smanji i mekan kada ga pipnete. Ostavite da se ohladi. Otvorite foliju i očistite patlidžan od kore. Ocedite i sitno naseckajte. Dodajte so, beli luk izrendan, sir, ulje i promešajte. Na kraju dodajte sirće po ukusu i seckane listove svežeg peršunovog lista. Ostavite da se ohladi. Baget isecite po dijagonali i prepecite. Poslužite namaz od plavog patlidžana sa prepečenim hlebom.

Savet:

Kad sve navedene sastojke izmešate, u pečeni plavi patlidžan možete dodati malo mlevinih oraha ili pečenog susama, kao i pastu od susama. Dobićete ukuse istoka.

Tagovi

Komentari (1)

Ivana

28.07.2017 07:59

Predivan recept,moja baka redovno kuva i kod nas zove se malidjano.