Namaz od plavog patlidžana
Sastojci:
veći plavi patlidžan
2 čena belog luka
150 g sira
2 kašike ulja
sirće po ukusu
so, peršun
Priprema:
Plavi patlidžan operite, dobro osušite i viljuškom probušite na više mesta. Zavijte u dvostruku aluminijumsku foliju tako da obuhvatite ceo plavi patlidžan, a ostavite zeleni deo slobodan. Stavite u oblik za pečenje i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Podignite rešetku i pecite bliže gornjem grejaču. Dok ne omekša, okrenite ga dva do tri puta. Dužina pečenja zavisi od veličine plavog patlidžana. Ispečen je kada se smanji i mekan kada ga pipnete. Ostavite da se ohladi. Otvorite foliju i očistite patlidžan od kore. Ocedite i sitno naseckajte. Dodajte so, beli luk izrendan, sir, ulje i promešajte. Na kraju dodajte sirće po ukusu i seckane listove svežeg peršunovog lista. Ostavite da se ohladi. Baget isecite po dijagonali i prepecite. Poslužite namaz od plavog patlidžana sa prepečenim hlebom.
Savet:
Kad sve navedene sastojke izmešate, u pečeni plavi patlidžan možete dodati malo mlevinih oraha ili pečenog susama, kao i pastu od susama. Dobićete ukuse istoka.
Komentari (1)
Ivana
28.07.2017 07:59
Predivan recept,moja baka redovno kuva i kod nas zove se malidjano.