General Ćezare Marineli
NATO
General Ćezare Marineli

NATO

General Ćezare Marineli, Foto: NATO

To, naravno, ne menja činjenicu da Beograd i NATO u ovom trenutku imaju odličnu međusobnu saradnju, a samo tokom prošle godine obavljeno je 120 zajedničkih akcija, ali naša zemlja i dalje ostaje vojno neutralna.

Na konferenciji „Srbija i zapadni saveznici - izazovi bezbednosne i odbrambene saradnje”, koju je organizovao Atlantski savez Srbije, sam brigadni general Čezare Marineli, šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu, potvrdio je da ne postoji nikakav pritisak na našu zemlju da se pridruži Alijansi, ali i istakao:

- To što Srbija ne želi u NATO, nama je to super, ništa nam ne smeta. Mi nastavljamo našu saradnju i Srbija je veoma bitan partner za nas, ali niko vas ne tera da budete članica. Sami birate u kojem obliku i meri ćete sarađivati s nama i nemamo ništa protiv i da sarađujete s drugim zemljama koje nisu NATO članice - naveo je Marineli.

O tome kako bi Alijansa reagovala kada bi neko poželeo nasilnim putem da menja granice na zapadnom Balkanu, a u svetlu nedavnih izjava albanskog premijera Edija Rame, kao i Hašima Tačija iz Prištine, brigadni general Marineli je odgovorio:

- Mislim da je politički deo NATO već zauzeo stav po tom pitanju, Kfor je tu na Kosovu, a sve ostalo, šta bi bilo u slučaju da neko želi nasilno da menja granice, predstavljalo bi spekulacije u ovom trenutku.

Na to se nadovezao i narodni poslanik Dragan Šormaz, koji je istovremeno i šef srpske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO.

- Kada bi neka zemlja koja je članica NATO napala Srbiju, mi bismo morali da se branimo, a Alijansa ne bi imala obavezu da pomaže tu članicu, čak naprotiv - naveo je Šormaz i istakao kako je saradnja Beograda i NATO odlična, pa smo samo tokom 2016. (120 akcija) gotovo svaki treći dan međusobno sarađivali.

O tome koji model vojne neutralnosti bi trebalo da primeni Srbija, da li po uzoru na Švedsku, Austriju ili Švajcarsku, Šormaz je naveo da bi „najbolji model za nas bio srpski”.

- Tokom prethodnih 150 godina neke ratove Srbija nije mogla da izbegne, neke je mogla, ali da nismo ratovali, bilo bi nas danas više nego Rumuna. Ja bih najviše voleo kada ne bismo više nikada ratovali, jer sam i sam to iskusio, 1999. godine kada sam bio u PVO tokom NATO agresije.

Komentari (9)

Bolje je

26.04.2017 20:46

ne reci nista.

Duško

26.04.2017 21:10

Albanija je clanica NATO pakta,zato i ostri zube prema Srbiji.Uzece nam siptari sve jer mi nemamo ni snage a ni mozga. Postali smo nacija pijandura i narkomana.

Dr Pravnik

26.04.2017 23:44

Sormazu, gnjido, znax li ti za sram?

markan

27.04.2017 07:11

Nas će i bez ratova biti sve manje i manje

Boki

27.04.2017 08:08

Šormaz,eeeej.....taj gmaz.Pa nista bolje od propasti nismo ni zasluzili.

NATA

27.04.2017 08:12

Ma šta se brinete imamo mi vođu dva u jedan,on je najbolji,najpametnij on ce nas uništiti sa RADIKALSKOM lažovskom politikom ne treba nam Šiptari ni Nato dovolan je on...

Djoko

27.04.2017 11:23

Da smo se na vreme uclanili u EU i NATO,sada bi Srbija bila cela,moderna i ekonomski jaka zemlja.Ovako smo bombardovani,unisteni,zatupljeni,neobrazovani,siromasni...bez mozga i neke perspektive.Bez juzne pokrajine.Sta je sledece?

Pera Detlic

27.04.2017 12:10

I meni je super, ko normalan ide da se druzi sa ludacima.

XXL

29.04.2017 15:11

Naravno da im je super jer uvek mogu da nas bombarduju kad im se ćefne.