Bojan Aleksić sa ulovom
Privatna arhiva
Bojan Aleksić sa ulovom

Privatna arhiva

Bojan Aleksić sa ulovom, Foto: Privatna arhiva

Krenuo je na put oko sveta - katamaranom.

U ekskluzivnoj izjavi za „Alo!“, ovaj doskorašnji direktor jedne firme iz Beograda ne krije odu ševljenje i hrabrost zbog „predaje” morima i okeanima, ali i neizvesnost koja njega i njegovog prijatelja čeka na pučini. I tako u naredne dve godine...

- Strefiće nas svašta, mora da strefi. Dug je to period da bismo nešto uspeli da izbegnemo - biće lošeg vremena, visokih talasa, svega! Nekako sam siguran da će nam biti najzanimljivija plovidba južnim delom Pacifika, kao i Karibi. Najviše se radujem Morei, ostrvu na Pacifiku.

Bojan i njegov drugar Damjan Vukićević otisnuli su se sa obale Francuske, gde ih je čekala njihova jedrilica „Dedalus Adventure”. Odatle su doplovili do Crne Gore, odakle su se pre dva dana i zvanično otisnuli na put oko sveta.

- Plan je sledeći: iz Mediterana plovimo preko Atlantika, pa kroz Panamski kanal Tihim okeanom do Indijskog okeana. Odatle se „spuštamo” do Rta dobre nade, obilazimo ga i krećemo ka severu. Preko ostrva Sveta Jelena stižemo do Brazila i uz Južnu Ameriku preko Kariba i Bahama do Severne Amerike. Dalje, iz Njujorka preko Azora nazad do Gibraltara i onda Sredozemnim morem do Crne Gore - a onda odatle do Beograda - kaže Bojan.

Ovakva avantura se u njihovim glavama krčkala čitavu deceniju, ali je bilo potrebno da budu strpljivi i sačekaju pravi trenutak da se otisnu put neizvesnosti. Planiraju da im se tokom putovanja na pojedinim lokacijama pridruže i prijatelji rasuti po svetu.

- Najteže je bilo prelomiti - krenuti ili ne?! Promeniti sve. Ostaviti posao, prijatelje... Napustiti sve poznato i sve navike i početi nešto potpuno drukčije. Jednom rečju, promeniti život - iskren je Bojan.

Jedrilica kojom obilaze svet

Bojan Aleksić

Jedrilica kojom obilaze svet, Foto: Bojan Aleksić

Na put je, kaže, poneo laptop, telefon, nešto knjiga i turističkih vodiča.

- Najviše koristim rukavice za jedrenje, bez njih bi baš bilo gadno zamisliti dan. Sa kopna mi najviše nedostaje - kopno! Živim za trenutak da mogu da prošetam - priča Bojan i dodaje da mu društvene mreže nimalo ne nedostaju jer ih sada koristi „više nego ranije!”.

Zanimalo nas je da li je reč o čistom hedonizmu?

- Hm, hedonizam... Koliko god da ovo zvuči dobro, nije nimalo naivno i lako. Voziti brod sedam
dana bez prestanka od jedne do druge tačke na planeti može da bude veoma, veoma naporno. Ovo je ipak neki lični test. Nazvao bih ga hedonizmom kada bismo imali kapetana, posadu i neograničene resurse. Kada smo na pučini, na primer, s obzirom na to da vozimo na smenu, osam sati konstanog sna je ono što nam nedostaje - tvrdi on.

Šta ćeš ako te Beograd i Srbija zapamte po ovom podvigu?

- Nisam siguran da hoće, ali ako se to desi, biće mi izuzetno drago - završava Bojan.

Veoma skupa ekspedicija

Koliko košta ovakva ekspedicija?

- Ukoliko imate brod, onda nije skupo, troškovi su vam mahom za hranu i eventualno neke popravke, a ukoliko nemate brod, onda je neka potpuno nova dimenzija. Naravno, ukoliko pecate i znate nešto da upecate, troškovi su drastično manji. Sve ukupno, za naše (srpske) uslove - veoma je skupo! - siguran je on.

 

 

Komentari (2)

Ivan

07.09.2017 12:04

Svaka cast momci. Svu srecu Vam zelim I da se sto lepse provedete!!! This is journey of lifetime :)

Aleksandar

07.09.2017 12:20

Ako ti drug nije devojka ili dečko onda ste baš odabrali vreme za avanturu.Trideset osam godina bez porodice, a uz ovu avanturu ni na vidiku....To se radi sa dvadeset ili u kasnim četredesetim sa već oformljenom i obezbedjenom porodicom .