Bebe
Zoran Ilić
Porodilište

Z. Ilić

Porodilište, Foto: Z. Ilić

Poslednjih nekoliko godina, popularna su kratka imena, uglavnom za devojčice, dok su dečaci često dobijali imena inspirisana biblijskim pričama.

Predstavljamo vam muška i ženska imena, za koja sada već možemo da kažemo da su retro, a bilo bi lepo da ih bebice ponovo dobijaju, prilikom rađanja.

MUŠKA RETRO IMENA

1. Janko
Ime je nastalo od grčke reči "ioannikios", što znači 'nosilac svete blagodati' ili 'u milosti Jehovinoj'. Janko je zapravo naziv od milja za Jana, imena koje je opet izvedeno od imena Ivan.

2. Ivica
Naziv od milja za Ivana, što na hebrejskom znači 'Bog je milostiv', s vremenom je postao ime za sebe. Ime je došlo preko grčke i latinske verzije, a originalno je u hebrejskom jeziku Johanan (Jehohanan), sastavljeno od Jahveh (Bog) i hanan (milostiv), piše "Zadovoljna".

3. Zlatko
Ime nastalo od imenice 'zlato', zbog čega jako dobro dočarava koliko roditeljima znači njihov sinčić kada mu daju ime Zlatko. Ovo ime poseduje neku posebnu blagost i mekoću i baš zbog toga želimo da vrati staru slavu.

4. Neven
Prema jednoj teoriji ime je nastalo po istoimenom cvetu, a prema drugoj teoriji od izvedenice glagola venuti, odnosno 'onaj koji ne vene' – večno mlad. Ime je steklo veliku popularnost 1980-ih godina zahvaljujući pesmi Novih fosila "Neveni žuti", kada su mnogi roditelji svojim sinovima davali ovo nežno, a opet moćno ime.

5. Branko

Staroslovensko ime izvedeno od glagola 'braniti', odnosno od imena Branislav i Branimir.

ŽENSKA RETRO IMENA

1. Ruža

Ime kraljice cveća divno će pristajati svakoj devojčici. Ime Ruža istovremeno je nežno, romantično i krhko, ali i snažno i dopadljivo.

2. Lidija

Ovo ženstveno ime znači "rođena od Boga", odnosno žena iz Lidije, pokrajine u Maloj Aziji. U korenu imena je asirska reč luddi koja znači ljudi.

3. Ljuba

Žensko ime staroslovenskog porekla. Postoje tumačenja da je nastalo od biljke ljubičice, ali je verovatnije da je nastalo od glagola ljubiti.

4. Zora

Potiče od pojma koji označava deo dana kojeg karakteriše sumrak pre izlaska sunca, odnosno vreme kada se na horizontu pojavljuje slabašna svetlost. Zora tako simbolizuje završetak noći (mraka) i početak svetlosti. Kao simbol lepote, zora je bila inspiracija mnogim umetnicima u njihovom stvaranju.

5. Nada

Potiče od imenice nada koja znači uverenje u pozitivan ishod događaja i okolnosti u životu. Prema grčkoj mitologiji, kada je Pandora otvorila kutiju pustila je sva zla, osim jednog: nadu. Očigledno, Grci su smatrali da je nadanje toliko opasno kao svo zlo na svetu, ali se može primetiti da je nada u suštini daleko moćnija od bilo kog zla.

Komentari (3)

Ja

25.09.2017 15:29

Au bre, mnogo su retro..

888

25.09.2017 17:59

Ruža, Zlato, Ivica najčešće hrvatska imena ???

Milojko

25.09.2017 19:37

@888 - Ruža je internacionalmo ime , imaju ga svi narodi u okruženju i šire. A retro bi bila Smiljana, Milenija, Stamena, Gospava, Dostana, Stojanka; Božidarka, a muška Svetolik , Bogoljub, Milojko, Gvozden, Borivoje, Milivoje, Kamenko, Spasoje, Živojin. Božidar....