Marija Oktjabrskaja
Wikipedia
Marija Oktjabrskaja

Wikipedia

Marija Oktjabrskaja, Foto: Wikipedia

Marija Oktjabrskaja bila je žena tog oficira.

Njeno ime se, nažalost, ne nalazi u svim udžbenicima istorije, ali ona je sinonim za neustrašivost i herojstvo kakvo se retko viđa.

Oktjabrskaja je rođena na Krimu i bila je jedno od desetoro dece. Kada se 1925. udala za mladog sovjetskog oficira, počela je da se interesuje za vojsku. Postala je i članica Veća supruga vojnika, u kojem je prošla obuku za vojnu medicinsku sestru.

Takođe je učila i da barata oružjem, kao i da upravlja raznim vozilima.

Kada je počeo Drugi svetski rat, nacisti su ogromnim snagama nagrnuli na Sovjetski savez. Oktjabrskaja je pod njihovom najezdom, sa drugim ženama, decom i starcima, evakuisana u Sibir, a njen suprug je ostao na liniji fronta.

I ubrzo je poginuo.

Pošto je Oktjabrskaja bila u Sibiru, bile su potrebne čak dve godine da sazna za tužnu sudbinu svog muža. Kada joj je rečeno da je mrtav, pobesnela je.

I počela da planira osvetu...

Oktjabrskaja je želela pošto-poto da se osveti nacistima za smrt muža, pa je prodala sve što je imala i poslala pismo Josifu Visarionoviču Staljinu, lideru Sovjetskog saveza.

"Moj suprug je poginuo u akciji, braneći otadžbinu. Želim da se osvetim fašističkim psima zbog njegove i smrti sovjetskog naroda koji su mučili ti varvari. Zbog toga sam sve svoje noce, 50.000 rublji, deponovala Narodnoj banki, pošto želim da napravim tenk. Ljubazno vads molim da tenk nazovete 'borbena devojka' i da ne pošaljete na front kao vozača tog tenka", napisala je Oktjabrskaja Staljinu.

Marija Oktjabrskaja na svom tenku Borbena devojka

Printscreen Youtube

Marija Oktjabrskaja na svom tenku Borbena devojka, Foto: Printscreen Youtube

A onda joj je stigao odgovor... Staljin je odobrio njen zahev!

Oktjabrskaja je otišla na front.

U prvo vreme oficiri i vojnici nisu verovali da je žena sposobna da upravlja tenkom, ali njena želja za osvetom bila je toliko jaka da im je ubrzo dokazala da greše. Štaviše, ispostavlio se da je Oktjabrskaja među najboljim vojnicima kada su u pitanju vožnja, pucanje i bacanje bombi!

Prilikom svog vatrenog krštenja Oktjabrskaja pobila gomilu nemačkih vojnika i uništila jedan protivtenkovski top. Fascinirani njenim umećem, vojni vrh ju je unapredio u narednika.

Prilikom jedne noćne akcije u novmbru 1943. godine Nemci su pogodili njen tenk i oštetili jednu od gusenica. Oktjabrskaja je, umesto da se sakrije u tenku i sačeka pomoć, iskočila napolje i popravila oštećenu gusenicu. Potom se vratila u tenk i nastavila svojim putem.

Naredne, 1944. godine, odigrala se njena poslednja bitka.

Marija Oktjabrskaja Tenk Borbena devojka

Printscreen Youtube

Tenk Borbena devojka, Foto: Printscreen Youtube

Predvodila je svoju grupu u proboju nemačkih linija i bikvalno pregazila dva neprijateljska rova, usput ubijajući naciste.

Njen tenk je ponovo pogođen, pa je Oktjabrskaja opet iskočila da ga popravi.

Nažalost, dok je sređivala svoju "borbenu devojku" kraj nje je eksplodirala jedne nemačka artiljerijska granata.

Pala je u komu, a dva meseca kasnije neustrašivi narednik Oktjabrskaja je preminula.

Marija Oktjabrskaja je posthumno odlikovana najvišim ordenom sovjetske armije - Heroj Sovjetskog saveza.