Poplave u Atini
EPA/Pantelis Saitas
Poplave u Atini

EPA/Pantelis Saitas

Poplave u Atini, Foto: EPA/Pantelis Saitas

Kako za alo.rs kažu meštani Atine, problem je nestao jer su odvodni kanali začepljeni i nisu mogli da prime tu količinu vode. Oni strahuju jer su obilne padavine najavljene i za večeras i sutra.

- U šoku smo! Da jedna jača oluja odnese 15 života je nedopustivo. Neko za ovo mora da odgovara -rekao nam je Janis Kostoglidu.

Inače, AP je prethodno javio da su četiri osobe stradale u bujičnim poplavama koje su na zapadnoj periferiji grčke prestonice pretvorile puteve u mutne brzake pune blata i šuta, kao i da su poplavljeni domovi i poslovne prostorije. Ta agencija navodi i da je vatrogasna služba objavila da je neimenovana žena stradala u svom domu na području Megare, u kojem je takođe u poplavljenoj kući pronađeno telo nastradalog muškarca.

Poplave u Atini

EPA/Vassilis Psomas

Poplave u Atini, Foto: EPA/Vassilis Psomas

Američka agencija navodi da su vatrogasci primili 340 poziva za pomoć kako bi ispumpali vodu iz poplavljenih zgrada i spasili ljude koje su zarobljeni zbog nadolaska vode posle velikog nevremena.

Dodaje i da su vlasti zatvorile škole u atinskim oblastima Mandre, Nea Peramosa i Megare, dok je nemoguće prići nekim delovima auto-puta Atina-Korint, koji ide kroz taj deo Grčke.

Vatrogasci su uspeli da spasu putnike autobusa koji je ostao zarobljen na autoputu nakon nailaska bujice.

Agencija ANA je prethodno prenela da su žestoke kiše poplavile područja Mandre, Nea Peramosa i Megare, da je jedna osoba poginula, a više ljudi ostalo zarobljeno u kućama i automobilima.

- Radimo najbolje što možemo kako bismo se suočili s ovim problemima - izjavila je portparolka vatrogasne brigade Stavrula Maliris grčkoj agenciji.

Mnogi su ostali bez krova nad glavom nakon što je vodena stihija poplavila dva priobalna grada, Nea Peramos i Mandra, zapadno od grčke prestonice, posle obilne kiše koja je padala celu noć.

Neki stanovnici su bili primorani da se popnu na krovove i balkone, dok je bujica nosila mnoge automobile, rušeći zidove kuća.

- Ovo je biblijska nesreća... Sve je nestalo - rekla je gradonačelnica Mandre Jana Krikuku televiziji ERT.

Saučešće Vulina

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je danas telegram saučešća ministru nacionalne odbrane Grčke Panosu Kamenosu povodom poplava koje su paralisale život u Atini i smrti nedužnih ljudi.

"Duboko su me potresle vesti o poplavama koje su paralisale život u Atini i smrti nedužnih ljudi. Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ali i građani Srbije, iskreno saosećaju sa prijateljskim narodom Grčke", navodi se u telegramu.

Vulin je rekao da je Srbija spremna da ponudi pomoć i svaki vid podrške, radi prevazilaženja problema koje je izazvala vodena stihija.

Kako kaže, priroda je opet pokazala svoje drugo lice i kako zna da nas neprijatno iznenadi, zbog čega je neophodno da sve zemlje regiona ubrzano rade na uspostavljanju saradnje i u oblasti vanrednih situacija.

"Dragi prijatelju, uveren sam da će nesebična spremnost za pomoć i zajedničko delovanje u ovim teškim trenucima za grčki narod još jednom pokazati snagu našeg prijateljstva", navodi Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.