Ugalj
Profimedia
Ugalj

Profimedia

Ugalj, Foto: Profimedia

Velika Britanija, Kanada, Danska, Finska, Italija, Francuska, Holandija, Portugalija, Belgija, Švajcarska, Novi Zeland, Etiopija, Čile, Meksiko i Maršalova ostrva formirali su Savez za proizvodnju energije bez uglja, prenosi agencija Rojters.

Cilj ove Alijanse je da ima 50 država članica do sledećeg samita UN o klimi 2018. godine, koji će biti održan u Katovicama, u Poljskoj, jednom od najzagađenijih evropskih gradova.

Međutim, kako navodi britanska agencija, neki od najvećih svetskih potrošača uglja, poput Kine, Sjedinjenih Država, Nemačke i Rusije, nisu pristupili ovom savezu.

Formiranje Alijanse usledilo je samo par dana nakon što su zvaničnici američke administracije, zajedno s predstavnicima energetskih kompanija, na marginama konferencije u Bonu održali skup radi promocije "fosilnih goriva i nuklearne energije kao instrumente za ublažavanje posledica klimatskih promena", dodaje Rojters.

Taj dogadaj je inicirao mirni protest građana koji su protiv upotrebe uglja, izazivajući ujedno negodovanje brojnih ministara koji rade na pravilniku za sprovođenje Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine, usmerenog na smanjenje upotrebe fosilnih goriva u svetskoj ekonomiji.

Formiranje Saveza za proizvodnju energije bez uglja inicirale su juče Britanija, Kanada i Maršalova ostrva, pozivajuci u pismu, koje je Rojters istog dana dobio na uvid, druge zemlje da im se pridruže.

Neimenovani izvor upućen u dešavanja rekao je za britansku agenciju da je inicijativu do sada potpisalo najmanje 12 zemalja, među kojima su i pojedine države iz sastava SAD, kanadske pokrajine i kompanije.

"Time su Britanija i Kanada, dva najbliža američka saveznika, prekorno poručile (američkom predsedniku) Donaldu Trampu da njegova opsesija prljavom energijom neće zahvatiti i druge zemlje", izjavio je Mohamed Adov, predstavnik za klimatska pitanja u humanitarnoj organizaciji Kriščen Ejd (Cristian Aid).

Od potpisivanja Pariskog sporazuma 2015, nekoliko je zemalja je donelo nacionalne planove za postepeno izbacivanje uglja iz energetskog miksa snabdevanja strujom. 

Komentari (1)

Goranin

16.11.2017 18:50

u Švedskoj je nemoguće kupiti ugalj. Normalno,upotreba uglja i za individualne kuće tako i toplane je zabranjena.