Nagrađena fotografija "Brat"
Privatna arhiva
Nagrađena fotografija

Privatna arhiva

Nagrađena fotografija "Brat", Foto: Privatna arhiva

Čačanin Martin Stamenković proglašen za najboljeg mladog fotografa na svetu, a ovaj 16. godišnjak je zlatnu medalju na svetskoj izložbi mladih autora u Luksemburgu osvojio za fotografiju "Brat" i biće mu uručena za vikend.

Da će bratov portret, zabeležen mobilnim telefonom, obići svet i dobiti prestižnu nagradu na izložbi u Luksemburgu, Martin nije očekivao. A, sve je počelo prošle zime.

"Brat i sestra su se grudvali u dvorištu, pozvali su me napolje. Uzeo sam telefon i napravio nekoliko fotografija brata Matije. Fotografiju sam okačio na društvene mreže i reakcije su bile veoma pozitivne", rekao je Tanjugu Stamenković.

Uspeh na svetskoj izložbi mladih autora u Luksemburgu mladom Čačaninu je veliki podstrek na putu ostvarenja svog sna.

Martin ističe da najviše voli da radi portrete, odnosno da, kako kaže, fokusira se na to šta najviše treba toj osobi da se istakne.

"Fotografije pravim sa namerom, sceniram sve. Moje fotografije su montirane na licu mesta i onako kako sam ja želio da budu", ispričao je Stamenković.

Martin kaže da bi voleo da se bavim modnom fotografijom i na da na neki način utiče na modnu industriju kod nas, ali i u svetu.

"Martin je jedan od vanserijskih fotografa po temama i idejama koje ima. Njegove fotografije odudaraju u velikoj meri od neke sadašnje scene fotografija u Srbiji, ali i u svetu”, izjavio je Tanjugu predsednik Foto kino kluba "Čačak" Vojislav Pešterac.

Ovaj mladi fotograf, nedavno je osvojio i prvo mesto za kolekciju na omladinskoj izložbi Foto-saveza Srbije.

Komentari (9)

sava

14.11.2016 23:40

ne vidim neku umetnost...

Dejan nisam clan stranke

15.11.2016 03:47

@sava - Nevidis ti dalje od nosa a umetnost za tebe su teletabisi. Sta si to postigao u zivotu da podcenis mlade i kreativne ljude. Zavuci se pod kamen i cuti

Majka

15.11.2016 09:23

@sava - Umetnost je apstraktna kategorija. Nekome sebe svidi a drugome ne. Slika je divna ukusi si različiti o njima netreba se raspravljati i diskutovati. Ova individua što nije iz nijedne stranke je više lud svojim neznanjem nego ovaj koji iznosi i omalovažavanjem mladih podstiče negativne konotacije. Imaju dijagnozu to je sigurno a možda ima i moja malenkost. Svi smo mi pomalo za posmatranje. Hvalja.

ja

15.11.2016 10:01

@sava - Bravo za komentar. Ni ja ne vidim nista posebno. Vidim samo da komentarisu raznorazni poznavaoci fotografije i umetnosti, a jadni - nepismeni! Toliko.

verica

15.11.2016 18:31

@sava - kako ova majka pise glupost sad smo mi svi budake ati vidis neku umetnost sram te bilo sto se pravis neko a nisi niko i nista nemas pojna o zivotu ti se razumes u umetnost ko moja baba pokojna sram te bilo pises glupost bezi odavde i gledaj svoj poso ti ce vredis nekog ovde svi ste vi bre isti dusmani

Maki

15.11.2016 01:17

Bravo Martine, sjajna fotografija!!!

Lana Schwartz

15.11.2016 01:54

Super fotografija.Bravo!