Ustaše u Srbu
BlicTV screenshot
Ustaše u Srbu

BlicTV screenshot

Ilustracija, Foto: BlicTV screenshot

Hrvatska desničarska organizacija "Projekt Velebit", koju predvodi donedavni voditelj "Ze 1" televizije Marko Jurič, pripremila je za sutra novu provokaciju, usmerenu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čije sveštenike i vernike namerava da uznemira tokom pravoslavnog Badnjeg dana, piše zagrebački portal "Novosti".

Porfirije: Hrvatska pravoslavna crkva ne postoji

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izjavio je večeras da delovanje grupacije koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom ne vidi kao problem, jer za pravoslavlje takva grupacija ne postoji.

Kako se navodi u saopštenju Srpske pravoslavne crkve, mitropolit Porfirije je kazao da je takva grupacija postojala samo u NDH, kada je služila "isključivo ostvarivanju genocidnog programa prema srpskom narodu".

"Stoga je njihovo delovanje isključivo problem države, njenog identiteta i načina kako država želi da je dožive njeni gradjani, ali i kakvu sliku o sebi šalje u Evropu i svet", navodi se u saopštenju.

 

Dok se u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg na zagrebačkom Cvetnom trgu toga dana budu održavali verski obredi, Juričeva organizacija planira u neposrednoj blizini, u prizemlju desetak metara udaljenog šoping-centra "Cvjetni", upriličiti "vjerski obred" nepriznate "Hrvatske pravoslavne crkve" (HPC), osnovane pre nekoliko godina po uzoru na istoimenu crkvu koju je 1942. osnovao ustaški režim Ante Pavelića.

Kako je najavljeno, na nizu desničarskih i proustaških internet portala "Projekt Velebit" i HPC održaće u 12.00 časova "javni obred bogojavljenja, odnosno velikog osvećenja vode", koji će predvoditi Aleksandar Ivanov, za kojeg se navodi da je "po milosti Božjoj arhiepiskop hrvatski i cele `Hrvatske pravoslavne crkve`".

Iako je u obaveštenju HPC najavljeno da će se obred održati u šoping-centru "Cvjetni", tamo nemaju o tome nikakvih saznanja.

Moguće je da Jurič i "arhiepiskop" Aleksandar planiraju održati obred pred ulazom u šoping-centar, kako bi time direktno ometali pristup Sabornoj crkvi SPC-a, ali ni u Policijskoj upravi zagrebačkoj nisu imali nijedan prijavljeni skup na Cvjetnom trgu koji bi se održavao 6. januara, prenosi portal "Novosti", koji uređuje Srpsko narodno vijeće.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi najavu "Projekta Velebit" i HPC-a nisu hteli komentarisati, ali su potvrdili da će se istog dana, na pravoslavni Badnji dan, u njihovoj Sabornoj crkvi održavati bogosluženja.

Na internet stranicama "Projekta Velebit", u obaveštenju koju potpisuje Juričev saradnik Dinko Dedić, piše da je to "prvi javni obred Hrvatske pravoslavne crkve u centru Zagrebu nakon 72 godine", na koji se pozivaju svi "hrišćani, Hrvati pravoslavne i katoličke veroispovesti i drugi koji im se žele pridružiti u ovom jedinstvenom trenutku povratka hrvatskog pravoslavlja tamo gde mu je i istorijsko mesto, u središte hrvatske metropole".

"Mesto na koje žele vratiti `hrvatsko pravoslavlje` je, dakle, Saborna crkva SPC-a koju su ustaške vlasti preotele nakon što je po uspostavljanju NDH zakonski zabranjena upotreba naziva `srpsko-pravoslavna vera`, izvršen opšti progon pravoslavnog sveštenstva i pljenidba celokupne crkvene imovine", navode "Novosti".

Kada se Pavelić 1942. godine, zbog neuspeha politike forsiranog pokatoličavanja, odlučio na osnivanje vlastite, "Hrvatske pravoslavne crkve", upravo je u otetoj Sabornoj crkvi kao zagrebački mitropolit bio ustoličen ruski izbeglica Germogen, koji se stavio na raspolaganje njegovom režimu.

Propašću Pavelićeve države Germogen je osuđen na smrt i HPC je prestala postojati, ali je ideja o njenoj obnovi oživela devedesetih godina (20. veka) u proustaškim krugovima, podsećaju "Novosti".

Komentari (6)

eee moja srbijo

05.01.2017 21:48

Uzmi se u pamet jednom, mi prenosimo misu na katolicki bozic i Tv studija ukrasavamo bozicnom zvezdom, a oni..... BRAVO VUCICU, NIKOLICU (koji NE SMES na Svoju Teritoriju KOSOVO). Da naravno zato nam je Sve NAPREDDNO

sima

05.01.2017 23:50

meni nije jasno, kako ovdasnji hrvati nedignu glas protiv ovih ekstremnih hrvata. nego cute. nikada nisu ama ni jedan protest napravili ili podrske srbima u hrvatskoj. sta bi bilo da mi njima ovde to radimo u srbiji. IMAJU SVOJE PRAZNIKE SLAVE KADA HOCE NIKO IH NE OMETA. i nama to ne smeta. dokle vise?

Neko

06.01.2017 02:19

Hrvati smirte se da nezagrme MIGOVI

Драгомир

06.01.2017 07:21

@Neko - Неко,неписмени човече!Срам те било и због коментара!Читао сам како неки замлата пише КАКО ЋЕМО САДА СА МИГОВИМА ДА ВРАТИМО КНИН?Ало,буздовани,Хрватска је чланица НАТОа пакта.Само да се накашље ето нама стотине борбених авиона изнад Србије.Да не мислите да ће нам Русија помоћи? Никада српска авијација није имала успеха током свих ратова.Пилоти су нам гинули у сулудим акцијама знајући да иду у борбу против бројнијег непријатеља!Не заборавите да Бугарска једва чека да нас нападне!

Bnk72

06.01.2017 06:55

Pa gde ce na ovoj hladnoci ?

jura

06.01.2017 08:07

Ovaj Alo je potpuno nacionalisticki nastrojen portal, zivim u Zg i za ovo nisam cuo, a oni kopaju i samo sire mrznju...