Bunar
Alo Masanori josida
Zmija smuk

Profimedia

Vadili zmije iz bunara za praznike, Foto: Profimedia

Zbog najezde zmija članovi Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" iz Vladičinog Hana imali su za vaskršnjih dana pune ruke posla, jer su iz dva seoska bunara izvadili dvadesetak stepskih smukova.

Predsednik udruženja "Poskok" Vladica Stanković rekao je da je domaćin Dragan Miljković iz sela Bigla kod Vladičinog Hana u svom bunaru primetio desetak neotrovnih stepskih i eskulapovih smukova. Hvatači zmija uspeli su da uhvate i u prirodno stanište vrate dva smuka. Ostali gmizavci povukli su se u kamenje.

U selu Panevlje kod Vranja Dagan Veličković uznemirio se kada je u bunaru dubokom deset metara spazio dvadesetak zmija. Posle dojave vranjskoj Komunalnoj policiji, obaveštena je specijalizovana ekipa iz Vladičinog Hana, koja je iz bunara ukolonila desetak smukova.

U udruženju "Poskok" ističu da su zbog visokih temperatura za ovo doba godine zmije izašle iz zimske hibernacije da se hrane i pare. Zbog najezde smukova i otrovnica ćlanovi Udruženja "Poskok" imali su u toku prošle godine više od sto intervencija.