Očišćen autoput kod Jagodine
Goran Jevremović
Očišćen autoput kod Jagodine
Očišćen autoput kod Jagodine, Foto: Goran Jevremović

Svi vitalni komunalni sistemi u pomoravskim gradovima su u funkciji, auto put i putevi drugih prioriteta su prohodni za saobraćaj, ali zbog snega i leda na kolovozu vozači moraju da obrate pažnju na zimsku opremu i prilagode brzinu stanju na putevima, saopštavaju iz štabova za vanredne situacije.

 

Sneg je u toku noći formirao sloj od 25 centimetra.

Zbog smetova autobuske linije u Jagodini su skraćene do Siokovca, Međureča i Šantarovca, dok se autobusi nisu saobraćali do Gornjeg Štiplja i Gornjeg Račnika.

- Čistili smo gradske ulice do dva sata posle ponoći, posle nas su oko četiri sata izašli putari GP Put. Nastavili smo od jutros sa mašinama da čistimo sve ulice u gradu, kaže direktor JKP Standard Dragan Lukić.

U rekovačkoj i despotovakoj opštini nema zastoja u saobraćaju na putevima prvog i drugog prioriteta, a u toku dana sneg će biti rasčišćen i u seoskim sokacima.

Sneg i mraz u Jagodini
Led "okovao" i mašine, Foto: Goran Jevremović

Inače, grad je čišćenje snega poverio GP Put iz Jagodine, koje teško uspeva da vlada situacijom.

Takođe, podećamo da su građani u obavezi da čiste trotoare ispred svojih lokala i dvorišta.

Stanovnici nekoliko planisnkih sela u opštini Medveđa odsečeni su zbog neprohodnih puteva, dok u drugima nema struje od juče ujutru.

-Problem su stračka domaćinstva do kojih može da stigne samo terenskim vozilima jer još nismo u stanju da očistimo sve lokalne puteve na kojima ima snega do 40 centimetara – kaže predsednik opštine Nebojša Arsić, koji je danas sa saradnicima i predstavnicima tamošnje policije odneo pomoć u hrani meštanima sela Retkocer.

U tom selu, u domaćinstvu Bogosava Đedovića, noćas je igorela stoka u štali, a pretpostavlja da je požar izazvala strujna varnica.

Izgorele su dve krave i osam prasadi, dok su dmaćini uspeli da spasu dve krave, jedno telo i jednu krmaču.

Struje u ovoj opštini još nema u selima Marovac i Svirce, gde se nalazi u baza žandarmerije, pa će tokom dana lokalno rukovodstvo pokušati da se probije i do tih sela kako bi dostavilo hranu.

U leskovačkoj Elektrodistribuciji kažu da su ekipe na terenu, ali da jak snežni vetar izaziva stalne varnice i kvarove.

U Ivanjici sneg i dalje pada tako da je u višim zonama dostigao sedamdeset centimetara. Istovremeno, dogodio se kvar na elektromreži pa je 650 domaćinstava ostalo bez struje.

Bez struje su sela Bratljevo i Opaljenik jer je sneg oborio drvo koje je pokidalo kablove dalekovoda. Prema rečima načelnika za vanredne situacije u ivanjičkoj opštini Budislava Vukašinovića, mehanizacija i ljudstvo angažovani su da uklone drvo i obezbede prilaz ekipi Elektrodistribucije kako bi kvar što pre bio otklonjen.

U selu Kovilje gde su snežni nameti i do metar većina mališana danas nije išla u školu. Kako kaže Siniša Bojović glavna saobraćajnica koja vodi do Kovilja je proćišćena ali je zaseok Simljevac potpuno odsečen.

Električari pokušavaju da otklone kvar
Električari pokušavaju da otklone kvar, Foto: B. Bojović

-Ne prestaje da pada, visina je sedamdesetak centimetara, ali smetovi prelaze i metar jer duva jak vetar i nanosi sneg koji je suv i lak. Svi viši delovi su neprohodni, stanje je prilično alarmantno obzirom da su ovde mahom staračka domaćinstva, teško je probiti se do njih -priča Bojović.

Neprohodan je putni pravac Odvraćenica-Bele vode-Preko brdo, dok je na drugim saobraćajnicama u ivanjičkom kraju saobraćaj otežan.

Najkritičnije je na petnaestom kilometru, pravac prema Devićima gde vetar stvara probleme i nanosi smetove na kolovoz.

Zavejana ivanjička sela
Zavejana ivanjička sela, Foto: B. Bojović

-Nije sjajno ali mi smo navikli na ovakve uslove pa se ne žalimo. Hrane ima, čistimo prolaze u selu, trudimo se da funkcionišemo - kaže Miloje Munjić iz Devića.

I na Goliji je zima pokazala zube. Osim što je sneg prethodna dva dana padao bez prestanka i napravio smetove preko metar visine, mraz je učinio svoje pa je problematično kretanje i za pešake.

Zbog snega koji je padao protekle noći i neraščišćenih puteva danas đaci neće ići u školu u Pranjanima, na padinama Suvobvora, i u isturenim odelenjima u Kamenici i Brezni.

Kako je za agenciju Beta izjavio direktor škole Zoran Pantović đaci su ostali kod kuća jer autobusi nisu krenuli zbog snega koji nije čišćen, a nastave neće biti ni u selima Gojna Gora, Srezojevci, Teočin i Koštunići.

"Ni nastavnici nisu mogli da dođu, a naši pomoćni radnici su peške uspeli da stignu i sve učionice su jutros zagrejane" rekao je Pantović.

Vozač u Preduzeću "Konvoj travel" koji prevozi đake, Mikan Bralović, kaže da se putevi ne prepoznaju od snežnih nanosa koji dostižu visnu do 80 centimetara, a nijedno vozilo za čišćenje nije došlo u Pranjane.

Otpravnik Slobodan Erić je rekao da jutros nije krenuo ni autobus iz Trudelja, na Rudniku, zbog čega ni radnici iz ovih krajeva nisu stigli na posao.

NAPADALO I U UŽICU

U užičkom kraju noćas je palo 10 – 20 centimetara snega koji otežava saobraćaj, ali još uvek ne zadaje prevelike probleme. Preko Kadinjače, Bukova i na prilazima Tari na snazi je zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere, a isti režim važi i na deonici Sjenica – Novi Pazar.

Prema podacima AMS Užice, na putevima prvog prioriteta ima od dva do pet, dok je na pravcima koji slove za drugi prioritet i do 10 centimerara snega.

Napadao sneg na Zlatiboru
Napadao sneg na Zlatiboru, Foto: V. Lojanica

Na Zlatiboru je noćas izmereno minus 11 a ova planina osvanula je jutos sa 15 centimetara novog snega.

Svi putevi, računajući najudaljenija sela, za zada su prohodni, kažu u KJP „Zlatibor“ i navode da je na čišćenu planinskih puteva i ulica u turističkom naselju angažovana sva mehanizacija i 30 ljudi. Na najvišim vrhovima Torniku i Čigoti padavine pomognute jakim vetrom nanele su smetove i preko pola metra.

Uz pomoć volova čiste sneg
Uz pomoć volova čiste sneg, Foto: S. Pajić

S VOLOVIMA PROBIJAJU PUT ZA ĐAKE

Donja Trešnjica kod Malog Zvornika ponovo je zavejana snegom pa su meštani ovog sela prinuđeni da ga uz pomoć volova i improvizovane mehanizacije sklanjaju sa glavnog seoskog puta.

Dragan Vučetić kaže da sa njegovim parom volova mogu da očiste sneg kada je suv, dok, kada oteža od vlage, teško to uspevaju i sa dva para.

– Volovi su moji i od jednog komšije, a grtalica je od drugog meštanina. Njemu je tu improvizovanu grtalicu napravio majstor iz Sakara i da je nemamo, ne bismo mogli putem da prođemo – priča Dragan iz zaseoka Zverovići.

Do ovog sela retko dolazi mehanizacija komunalnog preduzeća iz Malog Zvornika, pa je ovo jedini način da drum bude prohodan i da deca njime idu u školu.

– Zahvaljujući meštanima, koji svojom i snagom volova skidaju sneg sa puta, naša škola funkcioniše i deca stižu na nastavu. I prošli put, kada je pao ovako veliki sneg, morali su po nekoliko puta dnevno da prolaze putem i da ga sklanjaju – kaže učitelj Predrag Spasojević.

OTEŽAN SAOBRAĆAJ U CELOJ ZEMLJI

Saobraćaj u Srbiji od jutros je usporen i otežan zbog snega, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

U nižim predelima snega ima do pet, a u višim predelima i do 10 centimetara.

Najviše snega prethodna dva dana palo je na području Dimitrovgrada, Pirota, Zaječara, Negotina, Sjenice, Kuršumlije i Ivanjice.

Upotreba zimske opreme obavezna je na svim putevima u Srbiji. Na mnogim putnim pravcima na snazi je zabrana za šlepere i kamione.

Prema Upravi granične policije, na granicama nema dužih zadržavanja putničkih vozila.