Pijaca
Goran Srdanov
Pijaca
Pijaca, Foto: Goran Srdanov


Stručnjaci savetuju da pre odlaska u nabavku proučite reklamne letke obližnjih trgovačkih centara, informišete se o akcijama i sniženjima, napravite spisak namirnica koje su vam potrebne i strogo ga se pridržavajte. Dok trgovci pokušavaju da nas nateraju da trošimo što više, evo nekoliko saveta kako da trošimo manje:


Zlatni spisak
Isplanirajte nedeljni meni, a onda prema njemu formirajte spisak za kupovinu. Kupujte namirnice samo sa spiska. Ako nedeljni jelovnik sastavljate prema reklamnim lecima, pripremajući jela od namirnica koje su na akciji, na mesečnim troškovima za hranu možete znatno uštedeti.


Robne marke
Svi veliki trgovinski lanci imaju svoje robne marke, čiji su proizvodi i za 30 odsto jeftiniji od brendiranih, imajte na umu da niža cena robnih marki ne znači nužno i lošiji kvalitet.


Odredite budžet i cilj
U prodavnicu ne treba nositi velike svote novca i platne kartice. Najbolje je da unapred odredite koliko novca planirate da potroše i da se držite toga. Prema nekim procenama, zbog lošeg planiranja, trećina kupljene hrane završi u smeću. Kupujte samo onoliko koliko vam je potrebno i koristite ostatke hrane - povrće za salatu, stari hleb za prženice, meso za sendvič.


Preskočite jutro
Pijaca je najskuplja rano ujutro, dok prodavci znaju da cenu snize kako dan odmiče jer im nije u interesu da neprodato voće i povrće, posebno ono koje je lako kvarljivo, vraćaju kući. Povrće za zimnicu najjeftinije je kupiti na kvantaškoj pijaci, gde je ponekad na veću količinu i upola jeftinije nego na zelenim pijacama.


Kupujte meso na veliko
Kupovina cele svinje i celih pilića više se isplati nego svakodnevna kupovina pilećeg filea, šnicli, mlevenog mesa.


Izbegavajte male prodavnice
U ovim prodavnicama trebalo bi kupovati samo hleb i cigarete jer su cene u njima i do 30 odsto veće nego u velikim marketima.

 

U kupovinu punog stomaka

Na putu do racionalnog trošenja novca najvažniji korak je planiranje i kreiranje liste namirnica koja je bazirana na našim realnim potrebama i nedeljnom jelovniku. - U kupovinu treba ići punog stomaka da zbog gladi ne bismo upali u impulsivnu kupovinu. Skuplji artikli najčešće su u visini naših očiju, pa bi trebalo dobro pogledati šta se nudi i na donjim policama - kaže za „Alo!“ nutricionista Dragan Bojić.

Komentari (1)

Ricardo

01.09.2015 09:34

Najbolje je ići ko 13 sati kada je 40 stepeni i bez kape i da budete što stariji.