Laboratorija Istraživanje Naučnik Naučnica Doktorka Lekarka
Shutterstock
Laboratorija Istraživanje Naučnik Naučnica Doktorka Lekarka

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučnici Univerziteta u Notingemu otkrili su protein koji u ćelijama ima klučnu ulogu u procesu starenja!

Ovo otkriće je ogromno jer pruža pretpostavke da otkrivanje tretmana, kojim bi moglo da se znatno uspori ili teoretski čak i  eliminiše starenje ćelija, a samim tim i celog organizma.

Kako starimo, naši organi rade sve sporije i slabije i polako propadaju. Gubitak mišićne mase počinje oko 50. godine, a slabljenje funkcija mozga 20-ak godina kasnije.

Naučnici u Notingemu su posebnim procesom, 2D gel elektorforezom, izdvojili sve mitohondrije iz moždanih i mišićnih ćelija kod osoba srednjih godina i starijih.

Poređenje je pokazalo da je grupa proteina zvana karbonatna dehidrataza, koji pretvaraju kiseonik u energiju, bila znatno češća kod starijih osoba.

Zatim su proučavali uticaj karbonatne dehidrataze na crve, tako što su neke hranili tim proteinom, a rezultati su pokazali da su oni živeli znatno kraće.

Dakle, sad znamo šta je uzrok starenja, samo još da pronađemo način da ove proteine proteramo iz našeg tela.

Komentari (3)

ana

14.10.2016 21:23

pazi da nece nama to koristiti

nedjo

14.10.2016 23:18

@ana - ziveti u srbiji,znaci vecita muka

drAgi

15.10.2016 08:35

Hm. A u romanu "Raspad porodice" stoji ovo: "O prestanku starenja ljudskog tela je dovoljno da vam kažem da je ove godine Dr. Aleksandra Trifunović, mlada Crnogorka objavila naučni rad, u kojem je objasnila da nije tako kako se pre mislilo da starenje tela uzrokuje greške u mitohondrijama, nego je tako da greške u mitohondrijama počnu uzrokovati starenje tela. --- Mitohondrije su organele koje ćeliju snabdevaju energijom. --- Razmnožavaju se nezavisno od ciklusa ćelije. "