Predstava "Olimp"
printscreen
Predstava

printscreen

Predstava "Olimp", Foto: printscreen

Predstavom “Olimp” belgijskog reditelja Jana Farba, koja je trajala 24 sata, a koja svoje izvorište ima u antičkim tragedijama, otvoren je 51. Bitef. Prvi put u istoriji javnog servisa, direktan prenos iz Centra “Sava”, gde je igrana predstava, emitovan je na RTS 3, a pojedine eksplicitne scene izazvale su burnu reakciju publike kraj malih ekrana.

Predstava

printscreen

Predstava "Olimp", Foto: printscreen

Naime, scene u kojima muškarci goli igraju na bini uz zvuke sirtakija, one u kojima žene pokazuju intimne delove tela, ali i one u kojima se prikazani eksplicitni seksualni sadržaji, izazvali su buru reakcija na društvenim mrežama.

 
Tako su pojedini tviteraši “Olimp” uporedili sa aktuelnim rijaliti programima u Srbiji, dok većina nije uspela da razume kako se ovakvi sadržaji mogu podvesti pod kategoriju kultura.

 
Inače, “Olimp” je zasnovan na celokupnoj antičkoj mitskoj građi, kako na onoj obrađenoj u Homerovim epovima, tako i na onoj koju su artikulisala trojica velikih grčkih tragičara. “Konferansije ovog programa je jedno provokativno, beskrajno šarmantno i zavodljivo otelovljenje samog boga Dionisa, zaštitnika tragedije i pozorišta.

U tim zasebnim scenskim celinama smenjuju se halucinantni prizori ekstaze, telesnog iznurivanja, orgija, najuzvišenije poezije, ali prevashodno krajnje uzbudljive vizuelne i duhovne lepote i slobode, te snage i radosti života” stoji u brojnim recenzijama ove predstave.

Desetominutne ovacije za "Olimp"

Desetominutnim stojećim ovacijama publika je u skoro punoj sali Sava Centra pozdravila ansambl 24-časovne predstave "Olimp: U slavu kula tragedije" proslavljenog belgijskog reditelja Jana Fabra.

Spektakularnim plesom svih 27 izvodjača prekrivenih bojom, završena je predstava koja je počela u subotu u 18 sati i bez prestanka trajala 24 sata.

Brz ritam i ples izvodjča publika je na nogama pratila aplauzom, a pre gašenja svetla na sceni, četiri glumice bez odeće poručile su: "Ostavite se moći, uživajte u sopstvenoj tragediji. Diši, samo diši i zamisli nešto novo".

Usledile su desetominitne ovacije i činilo se da publika i dalje nije umorna te je vraćala izvodjače na scenu više puta.

Jedna od posetiteljki se okrenula ka Fabru koji je predstavu pratio iz poslednjeg reda sa svojom tehničkom ekipom i rekla "Hvala".

Predstavnici Bitef festivala su dobijali čestitke za realizaciju do sada najzahtevnije produkcije, a čuli su se i komentrari "posle ovoga ne moram više ništa da gledam".

Predstava se zasniva na celokupnoj grčkoj mitologiji iz Homerovih epova i tragedija Eshila, Sofokla i Euripida, a izvodjači su tokom 24 časa prevazilazili sve granice svoje fizičke izdržljivosti.

Najazahtevnije scene, koje su trajale do iznemoglosti izvodjača, dovodeći ih do transa, publika je bodrila glasnim aplauzom.

Sala je bila polupuna i tokom noći, a zahvaljujući televizijskom prenosu, Bitef je ovoga puta bio dostupan ljudima širom Srbije.

Gola tela, orgije, krvavi zločini, slavlje Dionizija, sukob sa bogovima, heroizam, sve je to činilo jedinstven spektakl "Olimp", u kome je Fabr objedinio niz žanrova.

Pozorišni stvaraoci, koji su pratili predstavu, ističu da je "Olimp" "spomenik ljudskoj izdržljivosti", teatar koji "iritira, ljuti, ponižava, stvara odbojnost i koji budi", "povratak pozorištu", u kome izvodjači sa ogromnom strašću, mahnitošću igraju i izazivaju divljenje.

"Olimp", koji je po oceni pojedinih kritičara promenio istoriju savremenog teatra, svečano je otvorio 51. Bitef festival.

Beogradsku publiku do 30. septembra na "Epskom putovanju" očekuje još pet predstava - "Biblija, prvi pokušaj" i "Carstvo nebesko" Jerneja Lorencija, "Sneg" i "Istrebljenje" Ersana Mondtaga i "(Sa)slušanje" Amira Reze Kuhestanija.

 

Komentari (17)

meda

24.09.2017 21:40

Ahahaha, pa tako mi je drago sto u mojoj kuci mesecima niko nije upalio televizor. Kad nam istekne ovaj ugovor, planiramo samo internet bez kablovske. Sisace me samo RTS sa 150 dinara preko elektrodistribucije.

seks na kub

24.09.2017 21:48

Očigledno su igrači odabrani na kastingu gde se prvo tražio veći penis. I sad nabijaju komplekse muškarcima, pa se kao nešto bune. To mi malo iskače od antičkog muškarca koji je prestavljen sa malim penisom. Pustite ljude, ne rade ništa što ne radimo svi mi. E sad glumice i plesačice su poznate kao ekstremno promiskutetne. Kao i te urednice koje su omogućile prenos, kao i sve koje izgledaju dobro . Jer zašto bi izgledale tako ako nije zbog seksanja.

dusan-duki simovic

24.09.2017 21:52

sta kukate ili bolje receno glumite gadljivost iznenadjenje itd.zele ste ovo za ovo ste glasali za rat se se glasali nakraju krajeva.danas iznenadjenje otpor podrzavanje mace i njenih silikonka itd.demokratija gospodo seljaci uzivajte beogradzani uzivaj srbijo i naravno uzivaj kosovo i sve srpske zemlje u okruzenju.

SAKANS

24.09.2017 21:55

Prosto mi je drago što sam nekulturna i glupa...dolazim do tog zaključka jer stvarno ne razumem ovakvu vrstu kulture...

Bubi

24.09.2017 22:20

Sljam i polusvet nema pravo da komentarise kulturu jer nemaju ni k od kulture.

astra

25.09.2017 10:04

@Bubi - Važno da se ti razumeš u kulturu. Ovo je kao bajka "Carevo novo odelo", sada ste svi odjednom veliki poznavaoci umetnosti, da ne ispadnete glupi u društvu

joca

25.09.2017 12:35

@Bubi - Ako je ovo kultura, onda neka smo mi sljam. i to sa ponosom

Maki

24.09.2017 22:34

Hahaha, kakav vam je ovo naslov!

Haile Selasije

24.09.2017 23:38

Sta fali? Stop hipokriziji.

ana

25.09.2017 05:04

Ne razumem se mnogo i imetnost, ali znam da mi se ovo ne dopada!

Koliko karaktera je dozvoljeno u komentaru

25.09.2017 07:46

Nemam nista protiv penisa u obicnom zivotu niti penisa u kulturi kamo srece da se kultura vise bavi penisima i slicnim stvarima ali imam protiv onih koji kao RTS izigravaju moralnu TV stanicu a u sustini se sada vidi da imaju dvojne standarde te im je drazi inostrani penis od domaceg isto kao i u svemu ostalom do sada. Nekada ta TV stanica nije bila takva zato je cudo da je Crkvenjakov pristao da ide sa ovima koji vise vole inostrani penis od domaceg , valjda misle da je inostrani manje nesict

Srbin

25.09.2017 10:00

Ovo nije kultura već program menjanja svesti i savesti.

WWWWWWWWWWWWWW

25.09.2017 10:58

Iz tog razloga JA ne gledam i ne slušam ni jedan dnevnik i vesti u Srbiji već nekoliko godina!

BM

25.09.2017 14:21

Sodoma i Gomora

Zgrazavate

25.09.2017 18:18

se a pola vas svecto gleda u rijaliti programima i nije vam gadno kad to rade nekakve mace, tijane, soraje...Ne smeta vam sto i te scene mogu deca da gledaju? Ili novine takodje prepune ovakvih slika, prizora, opisa...Dupli standardi.

Nina

26.09.2017 21:01

A sta ima lose u penisima, vaginama? Zasto se ti delovi tela satanizuju kao da su neko zlo? Sto se umetnost ne bi i time bavila?

v1adimir

27.09.2017 12:30

Ok, da uprostimo stvar: 1) ko je sve za ovo odgovoran, 2) kada ce da budu uhapseni i 3) kako ce da glasi optuznica? 4) Zasto nisu suspendovani sa posla, bez plate, dok se ceka njihova ostavka i otkaz.