Mustafa Cerić
Associated Press
Poznati po najvećim zločinima: Mudžahedini u Bosni

Promo

Poznati po najvećim zločinima: Mudžahedini u Bosni, Foto: Promo

U ovim dokumentima postoje dokazi o tome kakve su uloge imali Cerić, bivši poglavar IZ-a u BiH, i brojne vođe islamističkih organizacija.

Navedeno je, naime, da je još u novembru 1992. pokrenut projekat žigosanja Srba kao genocidnog naroda, o čemu je Cerić obavestio Aliju Izetbegovića, koji je od saudijskog kralja Fahda dobio 400 miliona američkih dolara, preneo je RTRS, koji je objavio i listu telefonskih poziva između pripadnika odreda „El Mudžahedin“ sa vodećim svetskim teroristima.

Cerić je, kako se navodi, još u novembru 1992. organizovao međunarodnu konferenciju o zaštiti ljudskih prava u BiH sa sekretarijatom u Beču. Okupio je oko stotinu predstavnika iz više od trideset islamskih zemalja sa uglednim ličnostima iz islamskog sveta, kasnije vođama ekstremnih islamističkih organizacija na čelu.

U izveštaju dostavljenom tadašnjem predsedniku Predsedništva BiH Aliji Izetbegoviću, čiji faksimil je objavljen na portalu RTRS-a, stoji da je cilj te konferencije bio da se muslimanski svet upozna sa ratnim stradanjima, posebno muslimana, te ulaganje napora da se hitno pomogne „pravedna borba u BiH“. A s tim u vezi je, kako se navodi, konferencija donela i 13 odluka.

Mustafa Cerić

Associated Press

Mustafa Cerić, Foto: Associated Press

Na konferenciji je izabran Izvršni odbor i sekretarijat, a za prvog predsednika tog odbora je izabran Cerić. Stručnjak za borbu protiv terorizma, Dževad Galijašević, kaže da je Cerić, koristeći moć te organizacije, postao reis-ul-ulema, ali da se može i direktno dovesti u vezu sa prvim terorističkim napadima u BiH.

- Neposredno posle organizacije te međunarodne konferencije, mi ćemo imati bukvalno prvi teroristički napada na Rijaset islamske zajednice, ubistvo četiri lica, ranjavanje sekretara Omerdića, ubistvo bivšeg zeta i unuka reisa Hadžiavdića, naravno, pošto je to bilo vreme rata, da će sve to biti pripisano srpskim zalutalim granatama - kaže Galijašević. Izvršni odbor novosnovane islamističke organizacije, nakon prvog sastanka u Zagrebu, ponovo će se sastati u Džedi, Saudijskoj Arabiji.

Sa Cerićem na čelu, Salihom Šabićem, ličnim izaslanikom muslimanskog lidera u BiH, Alije Izetbegovića i poznatim islamskim učenjakom, šeikom Muhamedom al Gazalijem, dogovoreno je da cilj ove organizacije bude širenje istine o genocidu nad bosanskim muslimanima. Saudijski kralj Fahd podržava Cerićev projekat sa 400 miliona američkih dolara, a sa po 20 miliona Katar i Emirati. U dokumentu vojne obaveštajne ratne uprave, Armije BiH - 3 korpusa iz Zenice, nalaze se brojevi telefona i faksova na koje članovi „El Mudžahedin“ šalju pošiljke. Između ostalih, tu su brojevi telefona Abu Musaba al - Zarkavija i Osame Bin Ladena. Komunikacija je vođena putem telefona registrovanih u Britaniji, Italiji i Americi, naveo je RTRS.

Komentari (1)

momazver

25.05.2016 07:37

Nisu nama potrebni obaveštajni podaci Austrijanaca o tome.Svaki POŠTEN čovek sa ovih prostora ,video je i znao već tada, šta čine Cerić i Izmetbegović uz finansijsku podršku Saudi Arabije,ali šta vredi kada velike sile nisu davale 5 para za to.Ako, sad je njima mečka počela da igra,ne pred vratima,već u kući. Mashala!