Vožnja leti
Profimedia
Vožnja leti

Profimedia

Mučnina izazvana vožnjom dolazi iz mozga, Foto: Profimedia

Od takozvane "bolesti putovanja" boluju milioni ljudi širom sveta, ali ipak nije reč o stvarnoj bolesti, već o "kratkom spoju" do kog dolazi u mozgu, objasnio je nemački lekar dr Tomas Jelinek.

"Nije reč o bolesti poput gripe, već o 'kratkom spoju' u mozgu", objasnio je dr. Jelinek, lekar u berlinskom Centru za putovanja i tropsku medicinu.

Do tog "kratkog spoja" dolazi kada mozak primi poruku o kretanju i položaju tela u prostoru, što zbunjuje mozak i rezultira mučninom, a neretko i povraćanjem, objasnio je Jelinek.

Informacije stižu iz oka, odnosno iz centra za ravnotežu u unutarašnjem uhu.

Za interpretaciju svih senzornih signala koje mu šalje telo odgovoran je talamus. Kad se krećemo, mišići su u pokretu, oči imaju pregled udaljenosti, a unutarnje uho održava ravnotežu. Upravo je to unutrašnje uho, kojeg smo najmanje svesni, jako važno.

Mučnina za vreme vožnje češća je kod dece jer mozak nije još u potpunosti razvijen za razliku od mozga odrasle osobe koji već "ima iskustva".

Na sreću, bolest putovanja prestaje čim iziđemo iz prevoznog sredstva.

Dok se vozimo najbolje bi bilo da gledamo kroz prozor i da se fokusiramo se na neku stabilnu tačku na horizontu, kako bi se mučnina smanjila.

Ukoliko ne želite da rizikujete, uzmite tabletu protiv mučnine.

Pogledajte još: