Monika Beluči
Printscreen
Monika Beluči

Profimedia

Monika Beluči, Foto: Profimedia

Čitavo klupko koje je počelo da se odmotava sa slučajem Harvija Vajnštajna, prebačeno je i u Italiju gde je čuveni režiser Đuzepe Tornatore optužen sa seksualno zlostavljanje žena sa kojim je radio.

- Danas se priča o svetu filma, ali ja verujem da u svakoj profesiji, u svetu mode, korporacijama, ne postoji žena koja nije bila izložena nepriličnom ponašanju muškarca. Mislim da žene moraju da nauče da se jako brzo odbrane od indiskretnih pogleda i nepriličnog ponašanja. Žena je od malena naviknuta da se sreće sa neprijatnostima na elegantan način.

I srećna sam što su moje ćerke rođene u ovakvom istorijskom trenutku kada su žene počele da pričaju i izlaze iz straha. Napokon nalaze način da se izraze. Pitaju me - zašto je ženama bilo potrebno toliko vremena da progovore? Zato što su mnogo puta blokirane od straha. Istina je da ptica koja je zatvorena u kavezu dugo, čak i kada otvoriš vrata - ne izlazi napolje. Zato što ne zna šta je sloboda. Mislim da žene i dalje uče da budu slobodne. I zato, ponavljam, srećna sam što moje ćerke žive u vremenu u kom hrabrost isplivava napolje - rekla je Monika pre nego što joj je jedan novinar postavio pitanje da li se njoj desilo da je neki kolega seksualno uznemirava.

Glumica u tom trenutku zauzima rigidan stav i uzvraća: "Ma kakvo je to pitanje? Neumesno je kao da ste me pitali kakve gaćice nosim", uzvratila je.

A onda je usledio deo koji je uspeo da razbesni žene u Italiji. Monika je počela da priča o Tornatoreu koji je takođe optužen za seksualno napastvovanje žena.

- Moramo razlikovati udvaranje od napada. Ne možemo mešati pojmove. I ne smemo optuživati ljude. Sa Tornatoreom sam bila na turneji pet meseci posle "Malene", snimala sam reklame. Prijatelji smo već 20 godina i čujemo se i danas. Zahvaljujući njemu su mi se otvorila mnoga vrata i jako mi je drag i on i njegova porodica. Iznenađena sam zbog optužbi, mislim na njega i njegovu porodicu - izjavila je Monika.