Aleksandar Vulin
Alo!/Marko Đoković
Aleksandar Vulin

Alo!/Marko Đoković

Aleksandar Vulin, Foto: Marko Đoković

Pošto je upravo stigao iz Pariza, gde je boravio u delegaciji premijera Srbije Aleksandra Vučića, preneo nam je izuzetne utiske sa tog puta.

- Mislim da se do sada srpskom premijeru nisu nikada u Parizu ukazale takve počasti. To su bile počasti koje su bile rezervisane za predsednika Republike. Francuzi su stari diplomatski narod, oni vrlo vode računa o takvim stvarima. Kada vam oni daju najviše moguće počasti, onda to nešto govori i o ličnosti onoga ko je došao i o zemlji iz koje je došao. Ponašali su se kao da je došao šef države.

Koja je bila tema vaših sastanaka u Parizu?

Vučić i ja smo protiv istopolnih brakova 

Danas je “Parada ponosa”, da li ćete otići? Kakav je vaš stav prema tom pitanju?

- Ne. U nedelju ću sa svojom porodicom i sa brojnim porodicama mojih prijatelja krečiti Dom za nezbrinutu decu “Drinka Pavlović”. Neću biti na “Paradi”, to je moje pravo. Država Srbija je zemlja slobodnih ljudi. Svako ima pravo na svoje opredeljenje, pa i seksualno. Mislim da niko nema pravo da od svog seksualnog opredeljenja, od svoje slobode čini neslobodu nekom drugom i da vrši pritisak na nekog drugog. Vlada koju vodi Aleksandar Vučić i Vlada u kojoj sam ja ministar za porodične odnose će poštovati ustavnu odredbu i veruje u ustavnu odredbu da je brak zajednica života muškarca i žene. Mi ćemo voditi računa o vrednostima koje su obezbedile da naše društvo funkcioniše svih ovih godina.

- Razgovarao sam o migrantima i potpisao sporazum sa Razvojnom bankom Saveta Evrope. Oni su nam kao garant već dali 2,5 miliona evra, a sada su nam dali još 800.000 evra u budžet direktno, pošto su veoma zadovoljni kako smo potrošili prethodni novac.

Da li smo blizu odluke da podignemo zid zbog migranata?

- Prvo, svaka zemlja ima svoju geografiju, nije ista mađarska ravnica i bugarske planine. Ne može to da se brani na isti način. Ministar Nebojša Stefanović i ja smo predložili premijeru Aleksandru Vučiću da učinimo još nešto da bismo ojačali svoje granice. Kada to kažem, to znači i fizičke prepreke, ali to znači i da moramo da menjamo našu zakonsku regulativu. Nije žica dovoljna, moramo da promenimo čitav sistem.

Stiče se utisak da je EU, kada je reč o migrantima, “iskoristila” gostoljubivost Srbije?

- Ne baš. Kroz ovu zemlju prošlo je milion ljudi, a trenutno ih ima oko pet hiljada na našoj teritoriji. Evropa ima drugi problem, ona ne može da zauzme jedinstvenu politiku. Imate 27 zemalja koje potpuno različito postupaju. Zemlje koje su na migrantskoj ruti kažu: “Zatvorite granicu, ne možemo da izdržimo”, a postoje i one čiji je stav: “Primite sve”. Problem Srbije je što nema jedinstvenog pristupa.

Već nam je sa migrantima malarija ušla u Srbiju. Da li ste imali sastanke sa ministrom zdravlja u vezi sa bolestima koje ti ljudi mogu da nam donesu?

- Radna grupa je sastavljenja od predstavnika svih ministarstava, a među njima je i gospodin Lončar. Naravno da smo razgovarali o tome. Ministarstvo zdravlja radi izuzetan posao. Kroz Srbiju je prošlo milion ljudi. Bez obzira na to, nije bilo epidemija, niti zaraza. Imali smo mnogo porođaja, operacija, a bilo je i slučajeva raznih bolesti, koje su sve do jedne detektovane i lečene, a naše stanovništvo zaštićeno od njihovog prenosa.

Bili smo svedoci velikog broja terorističkih napada u svetu, stručnjaci navode da je određeni broj terorista prošao i kroz Srbiju. Policija trenutno traga za jednim članom ISIS-a za kojeg se sumnja da se krije u Srbiji. Šta vi kažete na to?
- Ako pogledamo statistiku, najveći broj terorističkih napada su izvršili državljani EU. Evropski pasoš definitivno nije garancija da niste terorista, kao što ni sirijski pasoš nije garancija da ste terorista.

Obožavam “Idijote”

Koju muziku slušate?

- “Azra”, “Led cepelin”, “Smak”, “Ded Kenedis”. Od naših volim “Gobline”, “Kud idijote”, “Mitiserse” iz Novog Sada. nŠta čitate? - Volim filozofiju. “Koreni jevrejskog misticizma”. Ima jedna knjiga kojoj se uvek vraćam - “Menihejska tradicija u Evropi”, trenutno čitam i jednu tešku knjigu, “Iz kolevke u Jasenovac”.

Kada ste poslednji put išli u bioskop?

- Pošto imam klinca od šest godina, idem u bioskop. Skoro me je nepravedno tužio svojoj majci da sam zaspao nasred projekcije. Film je trajao samo 170 minuta. Radujem se filmu “Ben Hur”, nadam se da ću stići da ga pogledam.

 

Osim što se bavite migrantima, vi ste i u novom sastavu Vlade ponovo zaduženi za sve goruće teme koje se tiču života građana. Podignuta je minimalna cena rada, ali mnogi kažu da je to nedovoljno?
- Ponosan sam i na poslodavce i na sindikate! Ovo je prvi put posle mnogo godina da su i jedni i drugi jedinstveno nastupili.

Da li ste zadovoljni što ste opet na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja?

- Jesam. Zamolio sam predsednika Vlade da me podrži da nastavim sa ovim resorom. Veoma sam zadovoljan zbog toga i ako mogu da kažem, to je bila moja želja.

Čim je Vlada formirana, ministri su počeli da se svađaju. Da li to može da funkcioniše?

- Može, jer postoji jedan ujedinjujući faktor, koji se zove Aleksandar Vučić, i da nije njega, ne bi funkcionisalo.

Da li je Srbija ušla u predsedničku kampanju?

- Sudeći po onima koji su se već sada prijavili za predsedničke izbore, očigledno da jeste.

Za koga ćete vi da glasate?

- Aleksandar Vulin je koalicioni partner Aleksandra Vučića, kada on sedne sa mnom, dogovorićemo se kako ćemo izaći na predsedničke izbore.

Da li biste glasali za Ivicu Dačića?

Kaznićemo psihologa 

Niste još ni seli u ministarsku fotelju, a sačekala vas je afera “Selfi”. U niškom gerontološkom centru psihološkinja je fotografisala selfi sa korisnicom tog centra i objavila ga na svom Fejsbuk nalogu uz neadekvatan komentar. Dokle je to stiglo?

- Očekujem izveštaj kakva kazna će biti predložena. To ni slučajno ne sme da se radi! Uopšte nije važno što je korisnica dala saglasnost da se ta zajednička fotografija objavi. Svi koji radimo u institucijama socijalne zaštite moramo da imamo viši stepen budnosti i razumevanja nego što to imaju korisnici. Na nama je sva odgvornost. Psihološkinja će bez svake sumnje biti i mora da bude kažnjena. Zatražio sam od svojih saradnika da pripreme odgovorajuće uputsvo, koje ćemo da prosledimo svim našim institucijama, a kojim zabranjujemo bilo kakav izlazak na društvene mreže i bilo šta što može da povredi dostojanstvo naših korisnika.

- Da smo Dačić i ja isto mislili, ostali bismo u istoj partiji. Kao što znate, mi smo se razišli zbog toga što sam smatrao da je praviti koaliciju sa DS-om zločin, što se za srpsku privredu i pokazalo.

Doduše, još uvek traje mandat Tomislava Nikolića. Kako on obavlja svoju funkciju?

- Mislim da korektno obavlja funkciju. On je predsednik za kojeg sam glasao.

Da li ćete ponovo glasati za njega?

- Prvo da premijer Vučić i ja sednemo da se dogovorimo, kao što smo i tada seli i dogovorili se.

Često se čuju komentari da su vaši stavovi u stvari stavovi Aleksandra Vučića?

- Nisu. Mi često imamo različita mišljenja. Evo i u vezi sa migrantskom krizom ministar Stefanović i ja mislimo na jedan način, a predsednik Vlade na neki drugi.

Čije mišljenje je presudno?

- Onog ko ima najviše glasova.

Kako odgovarate na prozivke da ste na prvoj liniji odbrane premijera Vučića?

- Šta je tu problem? Zar ja ne treba da branim svog predsednika Vlade? Ne razumem da li je to kritika ili konstatacija. Ako je konstatacija, onda da - u pravu su. Ako je kritika, ne razumem tu kritiku. Ne treba on da brani mene, on je predsednik Vlade, posao ministra je da zaštiti predsednika Vlade.

Ošišao sam se jer sam zaličio na Boru Čorbu

Što ste promenili imidž i ošišali se “na opasno”?

- Starost. Dugu kosu sam imao do svoje 38. godine. Sretne me Bora Đorđević i pita me: “Što si se ošišao?”, a ja mu kažem: “Boro, počeo sam da ličim na tebe, a to je neprihvatljijvo.” n Što ste stalno u crnom? - Praktično je.

 

Tata, jesu li te izabrali? 

Da li vaš sin zna da mu je tata ministar?

- Zna i doživljava to kako treba. Kada se formirala Vlada, vratio sam se kući, on je još bio budan i pita me: “Jesu li te opet izabrali”, ja mu odgovorim da jesu. On me pita: “A za šta?”, ja mu kažem biću ministar rada i on mi kaže: “Onda dobro”. Imam dva sina, vide me na televiziji, prepoznaju i prebace na crtaće.

Da li vas više gledaju na televiziji nego kod kuće?

- Daleko više. Jutros kada sam krenuo na posao, njih dvojica su se probudili. Pomazio sam ih i otišao. Videću ih sutra ujutru, jer kada se budem vratio kući, njih dvojica će već spavati.

Da li biste voleli da dobijete ćerku?

- Voleo bih. Pokušavam da ubedim suprugu da idemo na treće. Voleo bih da dobijemo jednu slatku devojčicu, koja će ličiti na moju suprugu. To bi bilo divno.

 

Komentari (7)

Tamara

18.09.2016 15:23

More ti manje vise - tvoja supruga je zamolila ... a ponuda je bila vise nego prihvatljiva ... Ne brini indijancu sve dok lajes protiv ''hrvata'' imaces posao ... Toliko .

Storno

19.09.2016 01:27

@Tamara - Neverovatna vulgarnost u vasem komentaru i upravo zbog toga i vama slicnima SNS pobedjuje jer hocemo normalnu Srbiju a ne pljuvace i psovace kakvi ste vi Tamara

Necuvene lazi

18.09.2016 17:35

Zivim u Francuskoj godinama,nijedan drzavni kanal nije izdao niti objavio vest,o dolasku Vucica u Pariz! Toliko o postovanju,o kojem prica Vulin!!

MAJA

18.09.2016 17:40

OVAJ LICI NA JODU IZ RATOVA ZVEZDA ,DNO DNA

milica

18.09.2016 19:25

NE PREBACUJU JU GA SAMO DECA NA CRTACE KAD GA VIDE NA TV VEC I GRADJANI

nedjo

19.09.2016 00:59

neradnik u ministarstvu rada

Dr Miggyy

19.09.2016 08:28

Gospodine Vulin, potrčko Miri Marković svojevremeno, a sada neumorni sluga, potparol i potrčko premijera. Šta bi mogao da radiš vise nego što glumiš da radiš sada, te si molio Vučića da budeš ministar rada. Sada ti je veći resor, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, imaš veće mogućnosti da se zanimaš time i da zamajavaš ostale.