Šeik Hababi jedan od finansijera ISIS-a
Promo
Šeik Hababi jedan od finansijera ISIS-a

Promo

Šeik Hababi jedan od finansijera ISIS-a, Foto: Promo

Na osnovu Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom s ciljem sprečavanja terorizma, Srbija je stavila na listu „označenih lica“ šeika Najefa Salama Muhamada Ujaima el Hababija iz Saudijske Arabije, navodi se u rešenju od 17. maja, koje je postavljeno na sajtu Vlade.

Šeik Najef Salam Muhamad Ujaima el Hababi prema poslednjem „prijavljenom mestu prebivališta“ nalazi se u Avganistanu, gde od sredine 2010. godine vodi bataljon Al Kaide.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže za „Alo!“ da je ova odluka Srbije veoma mudra, jer je, kako on tvrdi, šeik Hababi veoma opasan čovek i visoko pozicioniran u krugovima radikalnog islamizma.

Džihadista na crnoj  listi: Vlada Srbije

Dušan Milenković

Džihadista na crnoj listi: Vlada Srbije, Foto: Dušan Milenković

- Sve pohvale za ovakvu odluku Vlade Srbije, jer u momentima kada se otvaraju zaštićene stranice iz arhiva obaveštajnih agencija, a u kojima se mogu videti veze Saudijske Arabije sa terorističkim napadima na Ameriku, najpametnije je distancirati se od svega toga. Šeik je veoma opasan čovek i on je jedan od većih finansijera radikalnih islamskih ekstremista, koji su planirali i izvodili terorističke napade širom sveta, ali su bili i jedni od najbrutalnijih ubica iz ISIS-a - kaže on.

Prema rečima Galijaševića, Saudijska Arabija nije uopšte zainteresovana da se održi mir na Balkanu i preko svojih džamija, u kojima propagira radikalni vehabizam širom BiH, regrutuje teroriste.

Vlada Srbije dobro uradila: Dževad  Galijašević

Siniša Pašalić

Vlada Srbije dobro uradila: Dževad Galijašević, Foto: Siniša Pašalić

- Koliko je šeik povezan sa teroristima iz Bosne govori i slučaj teroriste Imamovića, koji je njegov čovek u ISIS-u, a kod koga su pronađena čak dva pasoša i lične karte iz BiH - kaže Galijašević i dodaje da Balkanu i Srbiji preti realna opasnost po bezbednost od terorističke grupe koju finansira El Hababi.

U rešenju Vlade Srbije navodi se da je Komitet UN 28. marta ove godine odobrio upis El Hababija u listu sankcija za „Islamsku državu“ i Al Kaidu protiv pojedinaca, grupa, preduzeća i entiteta koji podležu zamrzavanju imovine, zabrani putovanja i embargu na oružje.

El Hababi terorista i vođa Al Kaide!

El Hababi rođen je 1981. godine i koristi više lažnih imena: Faruk el Kahtani, Faruk el Katari, Faruk el Kahtani el Katari, šeik Faruk el Kahtani, šeik Imran Farouk, šeik Farok el Katari. Poseduje katarski pasoš izdat 3. maja 2007.

Komentari (4)

Nena128

26.05.2016 20:45

Al' mu je Vlada Srbije naudila? A baš je nameravao do dođe na Mokru goru. Šarlatani.

misho

26.05.2016 20:54

da li je u nekakvim odnosima sa bin zajebom?

Sever

26.05.2016 23:15

A zasto mu je zamagljeno lice?Da ga sto teze prepoznaju?

FF

27.05.2016 07:27

Galijasevicu otpadu..