Irma udarila Floridu
Printscreen: Twitter
Irma udarila Floridu

Printscreen: Twitter

Irma udarila Floridu, Foto: Printscreen: Twitter

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je da se na Floridi proglasi stanje prirodne katastrofe i naložio federalnu pomoć ovoj državi pogođenoj uraganom Irma.

To je od predsednika SAD prethodno zatražio guverner Floride Rik Skot.

Proglašenje stanja prirodne katastrofe znači da građani i biznismeni mogu da se prijave za sredstva za privremeni smeštaj i popravku domova, pozajmice sa niskim kamatnim stopama kako bi pokrili gubitke zbog neosigurane imovine i druge programe.

Federalna vlada će takođe nadoknaditi okruzima troškove za vanredne zaštitne mere uključujući evakuaciju i smeštaj ugroženih, kao i sredstva za uklanjanje ruševina, prenosi Rojters.

Predsednik SAD je najavio da će posetiti Floridu što pre bude moguće.

Tramp: Irma veliko čudovište, ali malo nam se posrećilo

Američki predsednik Donald Tramp smatra da se SAD "malo posrećilo" nakon što je uragan Irma skrenuo sa prvobitnog kursa i uputio se ka zapadu duž obale Floride.

"Loše vesti su da je ovo neko veliko čudovište", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući, a navodi Rojters.

On je dodao da će Irma koštati mnogo, alil da o tome ne razmišlja trenutno.

"Trenutno, zabrinuti smo za živote (ljudi), ne troškove", rekao je Tramp.

Irma oslabila na kategoriju 2

Uragan Irma posle udara na kopno izgubio je najveći deo svoje moći i oslabio je na kategoriju 2 i sada se kreće na sever brzinom od 177 kilometara na čas. Širina koju pokriva Irma iznosi 640 kilometara.

Iz Nacionalnog centra za uragane upozoravaju da je to još uvek veoma jaka i opasna oluja

Presušio zaliv Tampa

Zaliv Tampa kod istoimenog grada je presušio! Uragan Irma je povukao more za sobom i ostavio oko 180 metara zaliva "na suvom".

Iako to predstavlja nesvakidašnju pojavu meteorolozi upozoravaju stanovnike da se ne udaljavaju od kopna. Naime, očekuje se da se more vrati naglo i svom silinom koju mogu da imaju talasi od pet metara, koliko se predviđa da će biti visoki.

Irma oslabila na kategoriju 3

Uragan Irma oslabio je danas na kategoriju 3 kada je pogodio jug Floride, gde je poplavio ulice Mijamija i izazvao nestanak struje u oko 1,8 miliona domova i preduzeća.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da je oluja imala najjače udare vetra od 195 kilometara po času, prenosi Rojters.

Centar je upozorio da će se gradovi Nejpls i Marko Ajland suočiti sa udarom snažnih vetrova u narednih nekoliko sati.

Još veću opasnost od snažnih vetrova predstavlja podizanje nivoa mora koje, kako upozorava Si-En-En, preti da "proguta" priobalne gradove.

Centar je izdao hitno upozorenje za stanovnike severozapadne Floride navodeći da će se nivo vode podići za tri do četiri metra.

Registrovano je i nekoliko tornada.

Najmanje 30 osoba je stradalo u oluji, od kojih tri na Floridi.

Među žrtvama je i zamenica šerifa koja je poginula u saobraćajnoj nesreći rano jutros nakon što je provela noć radeći u skloništu, navodi AFP.

Oko 6,5 miliona ljudi, što je oko trećina populacije te američke države, dobilo je naredbu da napusti jug Floride.

Irma je najstražniji uragan u istoriji merenja na Atlantiku, ali ne i prvi koji je pogodio Floridu.

U avgustu 1992. Florida je pogođena uraganom Endrju, koji je iza sebe ostavio 65 mrtvih, oštetio preko 120.000 kuća u okrugu Dade, a potpuno uništio oko 20.000.

Irma je, prema fotografiji Holtausa, nekoliko puta veća, a to znači, prema tom meteorologu, i nekoliko puta opasnija.

"Ne samo da je opasnija, nego je i mnogo veća. Neke procene govore da Irma sadrži pet puta više destruktivnog potencijala od Endrjua", poručio je Holtaus.

Centar Majamija pod vodom

Uragan Irma stigao je u Majami. Centar grada nalazi se pod vodom, dok vetar nosi sve što nije čvrsto privezano.

Oko 60 centimetara vode moglo se videti u finansijskom okrugu Majamija, gde je jedna od glavnih ulica izgleda kao reka, navodi Bi-Bi-Si.

Gradonačelnik Tampe: Doživećemo pakao

Gradonačelnik Tampe, grada na Floridi koji se nalazi na putanji samog "oka" uragana Irme, Bob Bakhorn, upozorio je svoje sugrađane da bi mogao da se ostvari "najgori scenario".

"Uskoro ćemo doživeti našu verziju pakla", rekao je on.

Bakhorn je dodao da oni koji žive u ugroženoj zoni imaju još sat ili dva za evakuaciju, prenosi CNN.

"Posle toga, prepušteni ste sami sebi!", rekao je on.

Središte uragana Irme trebalo bi noćas da zahvati Tampu, a u trenutku udara uragan će, kako se očekuje, sa četvrte kategorije oslabiti i preći u treću kategoriju, što je i dalje veoma opasno za ljude i imovinu.

Udari vetra na jugu Floride su od 160 do 215 kilometara na čas, zavisno od lokacije. Oko 100.000 ljudi odlučilo je da oluju sačeka u svojim domovima i skloništima.

Centar uragana pogodio je ostrva na jugu. Meteorolozi upozoravaju – najgore sledi. Irma se vratila u kategoriju četiri, a prvo su pogođena ostrva na krajnjem jugu Floride, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Centar je saopštio da su na međunarodnom aerodromu "Ki Vest" izmereni vetrovi brzine 80 kilometara na čas, prenosi AP. Međutim, novi podaci pokazuju da je vetar u tom mestu dostigao brzinu od od 145 kilometara na sat.

Nivo mora se već podigao, a velika oluja se očekuje, piše BBC.

Jakom kišom pogođen je Majami Bič, a neverovatni snimci obišli su društvene mreže.

“Najgori vetrovi tek dolaze“ saopštio je Nacionalni meteorološki centar.

Centar uragana bi sada kako se pomera trebalo da pogodi grad Sent Pitersburg na Floridi, a ukoliko nastavi da se kreće preko tople vode Meksičkog zaliva, mogao bi da povrati snagu pre nego što ponovo udari na kopno.

Sent Pitersburg kao i Tampa nisu imali veći udar uragana gotovo sto godina. Posle Sent Pitersburga, oluja bi pogodila mesto Klirvoter i konačno krenula u unutrašnjost severozapadno ka Okali, kada obično uragani gube snagu.

 

 

Komentari (12)

bogster

10.09.2017 19:56

Sevaj munjo, udri grome......

Mirka@bogster

11.09.2017 03:01

@bogster - Sini munjo udri gorme i nad popom ima pop.

Kursk

10.09.2017 21:21

Jel' naszradao neko dok je gurao podmornicu?

Sima

10.09.2017 21:28

Interesantno zasto ovi uragani uvek idu tamo.....zasto recimo ne idu KONGO .... ima nesto

11.9.

10.09.2017 22:02

Pobuna prirode kao odgovor na greh!!!"Gospodari" i "Milosrdni andjeli" ove planete dobijaju odgovor na svoju milost!

Stanko.

10.09.2017 22:10

A mene ubi sekiracija, ziv nisam zbog vikendice Lepe Brene i Jarica u Majamiju da li su prezivele ovaj belaj?

Vranjanac

10.09.2017 22:11

Acina Sonja se na vreme vratila iz Majamija i sad je mirna.

Ja

11.09.2017 00:15

Udaraj Irma, ne stedi snagu! Potresla sam se taman koliko i oni dok su mi njihove bombe padale na glavu!

Jo

11.09.2017 18:49

@Ja - Irma nema veze sa prirodom ni Bogom...steta sto ne shvatas da ovo nema veze sa Bogom jer da to znas znao bi da najgora kazna i odmszda za tvoje neprijatelje je tvoj uspon.Kako ces da uspes ako dozvoljavss da ti gonichi robova vladaju da su ti za strance otvorene granice da samo Srbi imaju obaveze u Srbiji a msnjine samo prava?nema Irme koja moze da opere tvoj nemar u rodjenij zemlji ..Budi VLADAR u svojoj zemlji i PROCVETACES

srp i cekic

11.09.2017 08:52

Milosrdna Irma!

beogradjanka

11.09.2017 15:50

Vi što lupate minuse niste ni bili ovde 78 dana i noći, straha, tuge, nevidjene torture, plača dece i majki, a sad je pola Srbije obolelo od najtezih bolesti i mnogo dece ni krive ni duzne ni za Kosovo ni za Miloševića ni za Klintona samo su se rodili i hteli da zive i studiraju kao i mali Amerikanci ali im baš oni nisu dali već su im poslali svog "andjela" da im pokazu šta je sila i kako to treba tamo neki divljaci Srbi da zive...

nedjo

11.09.2017 17:46

ne likujte tudjoj nevolji mucenici