Deca se igraju Kompjuter Laptop
Shutterstock
Deca se igraju Kompjuter Laptop
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema predlogu koji je dobio podršku u Briselu mlađi od 16 godina neće smeti da koriste Fejsbuk, Tviter, Instagram i druge društvene mreže bez dozvole roditelja! Ovakva odluka će izazvati bes miliona tinejdžera na starom kontinentu.

Prema novim pravilima, koja još nisu usvojena, mogla bi da se podigne starosna granica od koje internet sajtovi mogu da koriste lične podatke sa 13 na 16 godina. To znači da bi tinejdžeri morlai da traže dozvolu od svojih roditelja ili staratelja pre korišćenja interneta.

 

To podrazumeva i upotrebu društvenih mreža, kao i otvaranje imajl naloga i aplikacija za skodanje sadržaja sa interneta.

Ovakva odluka je izazvala negodovanje među stručnjacima za mlade, od kojih mnogi tvrde kako bi mogla negativno da utiče na milione tinejdžera. Ukoliko predlog zakona bude usvojen on će doneti i probleme za velike internet kompanije jer je prama trenutno važećim zakonima u SAd i Evropi starosna granica za pristup društvenim mrežama 13 godina. Ova ograničenja su deo velike izmene zakona o zaštiti podataka na internetu. Proces promene zakona traje već četiri godine i glasanje o njegovom uvođenju zakazano je za četvrtak.

 

Da li mlađi od 16 godina moraju da traže dozvolu roditelja za pristup društvenim mrežama?

 

 

Komentari (1)

Steva

15.12.2015 22:26

Šta je bre tu šokantno? Jedanput i te birokrate da budu u pravu!