Misteriozna svetlost za vreme zemljotresa na Novom Zelandu
Printscreen Youtube
Misteriozna svetlost za vreme zemljotresa na Novom Zelandu

Printscreen Youtube

Misteriozna svetlost za vreme zemljotresa na Novom Zelandu, Foto: Printscreen Youtube

U zemljotresu je poginulo dvoje ljudi i pričinjena je velika materijalna šteta, ali još nije najjasnije kakva je to jeziva zelena i plava svetlos koja se pojavio na nebu tokom potresa.

Seizmolozi su poslednjih godina počeli ozbiljije da obraćaju pažnju na tu vrstu svetlosti koja se povremeno javlja tokom zemljotresa, ali još nisu u potpunosti razumeli njenu prirodu.

Ova jeziva svetlost može da se pojavi kao svetlost koja, čini se, dopire iz zemlje, a ponekad izgleda i kao udari munja. Pojavljuju se na područjima gde se usled potresa odvaljuju velike količine zemlje i na kojima se, narodski rečeno "Zemlja otvara", prema studiji koja je objavljena 2014. godine.

Iste godine naučnici su primetili i da na mestima na kojima se nalaze zasadi žitarica može doći do generisanja ovakvog naelektrisanja, ali još nije jasno kako i zašto se to dešava.

U poslednjih nekoliko vekova prijavljeno je više od 60 slučajeva pojave ove jezive svetlosti tokom zemljotresa. Tako je, primera radi, 2009. pre velikog zemljotresa u Akvili u Italiji prijavljena pojava "plamenova" kraj puta, a u kanadskom Jukonu je 1970-ih zelena svetlost primećena na nebu. Prvo je povezana sa pojavom NLO-a, ali je kasnije utvrđeno da se pojavila u vreme zemljotresa.

Ipak, sve do skoro ovi izveštaji nisu uzimani za ozbiljno.

- Svetlos koja s ejavlja tokom zemlmjotrea potpuno je potcenjena. One se obično pojavljuju u deliću sekunde - izjavio je Fridmen Frojnd, kristalografer (naučnik koji proučava atomsku strukturu materijala) iz NASA Ejms istraživačkog centra u Mauntin Vjuu u Kaliforniji i sa Državnog univerziteta San Hoze.

Interesantno je da je većina primećenih svetlosti uočena u okviru kontinentalnih tektonskih ploča, a ne u zonama subdukcije u kojima se ploče podvlače jedna pod drugu.

Pretpostavlja se da do ove svetlosti dolazi kada magnetske stene koje se nalaze dublje u kori Zemlje usled zemljotresa budu pomerene nagore, zbog čega dolazi do električnog pražnjenja koje jonizuje vazduh i generiše ovu svetlost.